markfDzięki za odpowiedź, ale nie do końca o to mi chodziło. Zadam inaczej pytanie.
Dlaczego nie bierze się BCAA w dni nie treningowe, skoro będąc na redukcji, mając ujemny bilans kaloryczny, nawet w dni nie treningowe spalamy zasoby energetyczne, więc istnieje ryzyko spalenia mięśni, co prawda mniejsze, ale chyba istnieje. No chyba, że jest znikome.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.
Mark
Dlaczego BCAA przed/na treningu?
'Podczas intensywnego treningu dochodzi do uszczuplania zasobów glikogenu - w przypadku deficytu glikogenu (
dieta low carb,małe ilośći węglowodanów,czy dlugi intensywny trening) - pracujące mięśnie rozkładają w celach energetycznych bcaa!
Dochodzi do uwalniania aminokwasów rozgałęzionych (mitochondria mięśniowe - w przeciwieństwie do wątrobowych - potrafią dokonać rozłożenia tylko bcaa w szczegolnosci leucyne) z białek mięśniowych. Te zostają następnie rozłożone na grupy aminowe i szkielety węglowe. Szkielety węglowe ulegają spaleniu, co dostarcza energii pracującym muskułom, zaś grupy aminowe wiążą się z kwasem pirogronowym (pośredni produkt spalania glukozy) i wytwarzają alaninę. Alanina przenika do krwiobiegu, zaś z obiegiem krwi - do wątroby. Tu zamieniana jest na glukozę, która powraca do tkanki mięśniowej, jako paliwo do dalszej pracy.'
Wiec spozywajac BCAA w postaci suplementu - ogranicza rozpad Twoich bialek - bo w razie 'W' wykorzystane bedą te dostepne od ręki - to które wypiłes kilkanascie minut temu (czy popijasz podczas treningu) - więc są już we krwi - więc one wejdą w ten cykl!
Dlatego optymalnym wyjsciem do spozycia BCAA jest wlasnie pora ~20-30min przed treningiem lub/i popijane na treninu.
Po spozyciu po jakis ~20-30 minutach we krwi bedzie maxymalne stęzenie BCAA.
Spadnie do poziomu wejsciowego po jakis ~120-180minutach.
źródło:
https://www.sfd.pl/BCAA_vs_EAA__a_timing_!-t750889.html