Co potrzebujemy-
główka młodej kapusty
koperek
kilka pomidorków
dwie młode cebule
ocet zwykły/winny/jabłkowy do wyboru
słodzik lub cukier dla osób które podbijają kcal
opcjonalnie trochę surowego wędzonego boczku do zesmażenia na smalcu jako skwarki do kapusty ( nie koniecznie)
łyżeczkę do dwóch vegety w zależności od wielkości kapusty
produkty-
kapustę kroimy i wkładamy do garnka ,zalewamy zimną wodą i wstawiamy do gotowania
po zagotowaniu odlewamy wodę i zalewamy zimna do 3/4 wysokości kapusty
wkrawamy dwie cebule
wsypujemy 1-2 łyżeczki vegety
i sporo pieprzu
gotujemy ok 10 minut i wyłączmy
Zmieniony przez - agnieszka.aj. w dniu 2015-05-30 04:39:11
pomidory sparzamy i obieramy ze skórki kroimy na drobni i wkładamy do rondelka i kilka minut gotujemy , pod koniec gotowania mocniej je rozdrabniamy ja używam ubijaczki do ziemniaków
następnie kroimy koperek i dorzucamy do pomidorów
Zmieniony przez - agnieszka.aj. w dniu 2015-05-30 04:40:25
dolewamy to do kapusty i wstawiamy ja na kolejne 5 do 10 minut w zależności od miękkości
2 minuty przed końcem gotowania dosypujemy słodzik u mnie pół łyzki stevii oraz dolewamy ok 50 ml octu w zaleznosci jak kto lubi kwaskową.
Zmieniony przez - agnieszka.aj. w dniu 2015-05-30 04:44:55
Zmieniony przez - agnieszka.aj. w dniu 2015-05-30 04:47:53