SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze trans w maslach orzechowych i smażenie omletow

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2542

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 39 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 135
Witam.
Zacznę moze na wstępie, ze jedyne informacje jakie znajduje w necie nt powstawania tłuszczy trans dotyczą powstawania tych tłuszczy podczas smażenia na zdrowych olejach w wyniku wysokiej temperatury a także działania światła przez dłuższy czas.
Wiemy także ze kwasy nasycone nie maja takich właściwości "psucia sie" ponieważ nie posiadają nietrwałych wiązań podwójnych.
Jednonienasycone posiadające jedno takie wiązanie sa juz 10 razy bardziej wrażliwe na zepsucie niż nasycone, jednak mimo tego uważa sie ze na krótkie smażenie mogą ewentualnie sie nadać np oliwa z oliwek do jajecznicy ktora posiada ok70% kwasów jednonienasyconych.
Natomiast kwasy wielonienasycone omega6 sa jeszcze następne 10 razy bardziej wrażliwe niż jednonienasycone, a omega3 nawet 25 razy.

Teraz pojawia sie pewna sprzeczność a mianowicie proces powstawania masła orzechowego czy migdałowego. Jak wiadomo orzechy ziemne zawierają duża ilośc wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6, a także jednonienasycone a masło migdałowe głownie kwas jednonienasycone i troche omegi 6.
Jak wiadomo aby uzyskać masło orzechowe trzeba te orzechy wpierw podprazyc czyli poddać wysokiej temperaturze, wiec powinny wytworzyć sie wtedy tłuszcze trans, a producenci rożnych masel orzechowych dla sportowców twierdza ze takich tłuszczy nie ma w tym produkcie. Załóżmy ze piszą prawdę ponieważ maja kontrole i by sie wydało to moje pytanie teraz brzmi: czy jak posiadam takie masło orzechowe czy migdałowe albo tahini i dodam te masło do masy na omleta (jaja, troche otrębów, banan, cynamon,) i omleta smażę na patelni oczywiście na tłuszczu nadającym sie do smażenia (masła klarowane lub olej kokosowy) zmiksowana masę wlewam na rozgrzana patelnie to czy podczas smażenia powstaną tłuszcze trans skoro w masie omletowej było masło orzechowe
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Mylisz pojęcia zmiany konfiguracji atomów (cis/trans) z utlenianiem. Tłuszcze trans powstają w procesie uwodornienia. Utlenienie może zachodzić w wyniku wysokiej temp., dostępu światła, tlenu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 469 Wiek 24 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 14346
Domer, czyli bez obaw mogę krótko podprazyc migdały?

Trenuje ciężko -trenuj ciężej.
Trenuje ciężej- trenuje dobrze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Myślę, że tak. Mają one przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co innego np orzechy włoskie.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 469 Wiek 24 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 14346
W takim razie dzięki ;)

Trenuje ciężko -trenuj ciężej.
Trenuje ciężej- trenuje dobrze

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozkład makro na redukcji

Następny temat

Dieta na redukcję

WHEY premium