SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ziołowe frytki z pieca z dodatkiem tymiankowego majonezu + indyk pieczony w rękawie

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 2356

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 2-4 porcję:

1 kg udziec z indyka
1 kg ziemniaków
2-3 b.duże pomidory
pół dużej cebuli
pęczek bazylii
świeże zioła: tymianek rozmaryn
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ocet balsamiczny lub inny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Sos(opcjonalnie):

2-3 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zamarynować mięso, natrzeć go olejem i obficie obsypać każdą z przypraw wymienioną w ostatnim punkcie składników. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na kształt grubszych frytek. Do pokrojonych ziemniaków dodać łyżkę oleju lub oliwy i obsypać świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem.
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 160-180° i piec mięso w takiej temperaturze(ja piekłem w rękawie) około 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach.
W czasie pieczenia przygotować sałatkę, pomidory pokroić z grubsza, cebulę w piórka a bazylia porwać w rękach na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego i doprawić do smaku solą i pieprzem, Polać całość 10 minut przed podaniem dania.
Opcjonalny sos(naprawdę pyszny): wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku. Gotowe :), smacznego :).


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 54 g

Węglowodany: 50 g

Tłuszcze: 30 g

Kcal: 675

Dzisiaj w roili głównej występuje udziec z indyka, stosunkowo tani i soczysty kawałek mięsa. Do tego przygotowałem własnej roboty ziołowe frytki z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz szybka i pyszna sałatkę z pomidorów, bazylii, cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Wartości odżywcze podzieliłem na 4 porcję. Z doświadczenia wiem że niejeden misiek lubi zjeść więcej stąd napisałem że ilość składników jest na 2 do 4 porcji . Smacznego :)

4
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 583 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 6088
Piękne :) a takie fryty to poezja na redukcji SOG leci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pyszka

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9929 Napisanych postów 5612 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18329
jadła bym .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kleik ryzowy POMOC ?!

Następny temat

Sałatka z brokuła LC

WHEY premium