1 kg udziec z indyka
1 kg ziemniaków
2-3 b.duże pomidory
pół dużej cebuli
pęczek bazylii
świeże zioła: tymianek rozmaryn
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
ocet balsamiczny lub inny
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, curry
Sos(opcjonalnie):
2-3 duże łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
świeży tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zamarynować mięso, natrzeć go olejem i obficie obsypać każdą z przypraw wymienioną w ostatnim punkcie składników. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na kształt grubszych frytek. Do pokrojonych ziemniaków dodać łyżkę oleju lub oliwy i obsypać świeżymi ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem.
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 160-180° i piec mięso w takiej temperaturze(ja piekłem w rękawie) około 45 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200°(w tym momencie rozciąłem rękaw od góry) i dopiec mięso przez kolejne 20 minut. W miedzy czasie wrzucić do piekarnika nasze frytki, ekonomicznie będzie piec je razem z mięsem. Powinno im wystarczyć około 30 minut, można je poprzewracać po 15- 20 minutach.
W czasie pieczenia przygotować sałatkę, pomidory pokroić z grubsza, cebulę w piórka a bazylia porwać w rękach na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszać 2-3 łyżki oliwy z 1 łyżką octu balsamicznego i doprawić do smaku solą i pieprzem, Polać całość 10 minut przed podaniem dania.
Opcjonalny sos(naprawdę pyszny): wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i doprawić do smaku. Gotowe :), smacznego :).
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 54 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 30 g
Kcal: 675
Dzisiaj w roili głównej występuje udziec z indyka, stosunkowo tani i soczysty kawałek mięsa. Do tego przygotowałem własnej roboty ziołowe frytki z dodatkiem tymiankowego majonezu oraz szybka i pyszna sałatkę z pomidorów, bazylii, cebuli z dodatkiem octu balsamicznego. Wartości odżywcze podzieliłem na 4 porcję. Z doświadczenia wiem że niejeden misiek lubi zjeść więcej stąd napisałem że ilość składników jest na 2 do 4 porcji . Smacznego :)