SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co zamiast Łososia?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 20289

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 93 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 742
Witam w diecie rozpisane mam ok. 50g łososia wędzonego dziennie. Dla wielu to przysmak, ale mi nie za bardzo smakują, to raz, a dwa do tego są drogie - jak dla mnie. Czym mógłbym zastąpić tego łososia, czy coś takiego się nadaje?



1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 121 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 78
Mięso ryb jest bardzo cennym źródłem białka oraz wielu innych ważnych składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. Dla przykładu drób ma bardzo podobne proporcje białka. Z tego powodu warto czasem zastąpić klasycznego kurczaka z ryżem np. tuńczykiem czy łososiem.

Mimo że mięso ryb nie jest zbyt tanim produktem, szczególnie tych zawierających duże ilości białka, kwasów omega-3 oraz pochodzących z wolnych łowisk, a nie z hodowli. To wybór tuńczyka czy łososia w kawałkach w puszce również nie jest zły, a ich ceny oscylują w przedziale od 4 do 8 złotych. Kolejnym, dobrym i tanim produktem jest wędzona makrela, posiada ponad 20 g białka w 100 gramach, dużą ilość zdrowego tłuszczu, a jej cena wynosi około 15 zł za kilogram, co również jest porównywalne do piersi z kurczaka. Zaś makrela w porównaniu do sklepowego kurczaka może być dużo lepszym wyborem ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana.

Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka dobrego mleka.

100 g tuńczyka dostarcza od 14 do 30 g białka

100 g łososia dostarcza od 12 do 22 g białka

100 g makreli dostarcza od 18 do 27 g białka

O tym że ryby są zdrowe wie prawdopodobnie każdy, niestety cena dobrej jakości świeżych lub mrożonych ryb jest adekwatna do ich wartości. Z tego właśnie powodu często sięgamy po tańsze substytuty w postaci ryb w puszce.
Są one wygodne, tańsze niż świeże czy mrożone ryby i często bardzo smaczne - jednak czy są zdrowe?
Niestety nie.

Pierwszym argumentem, który przemawia przeciw rybom z puszki są - toksyczne składniki takie jak rtęć. Co więcej, ryby przykładowy "tuńczyk sałatkowy" to w rzeczywistości zmielone pozostałości po rybie.
Kolejną kwestią, która niestety nie stawia "puszek" w dobrym świetle jest proces, w którym powstają. Konserwy rybne są narażone na obróbkę zarówno termiczną, jak i mechaniczną, w której trakcie prozdrowotne substancje takie jak kwasy Omega-3 zostają zniszczone lub nawet przekształcone w niebezpieczne dla nas związki.
Ponadto "mięso ryby" w puszcze narażone jest w ogromnym stopniu na działanie bisfenoli - substancji rakotwórczych oraz zaburzających nasz układ hormonalny. Świetnym przykładem jest chociażby śledź w occie w plastikowym opakowaniu, plastik podczas produkcji wydziela toksyczne substancje które przedostają się do naszego pożywienia, a następnie w kwaśnym środowisku kolejna dawka bisfenoli przedostaje się do naszego pokarmu.

W takim razie czym zastąpić drogiego łososia?

Świetnym substytutem będzie chociażby makrela czy surowe śledzie które możemy przygotować sami w domu. Są one nie tylko dużo zdrowsze niż śledź z plastiku czy tuńczyk z puszki ale sąrównież tańsze niż drogi łosoś czy dorsz. Co więcej są pełne wartości odżywczych takich jak kwasy omega-3 czy selen.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 199 Napisanych postów 1532 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11842
Śledź jak najbardziej, ale szukaj nie w oleju tylko same. Masz też makrelę,świetna rybka.Jest jeszcze halibut, ale też cenowo marnie :) najlepiej albo same śledzie albo makrelka.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 93 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 742
Jakiś przykład tego śledzia. W biedrze tylko w oleju
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
Idź do sklepu rybnego i kup zwykłe filety z śledzia z beczki np. a'la matjas bez oleju.
Pozdrawiam
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 199 Napisanych postów 1532 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11842
Tak jak wyżej do sklepu:) do rybiarni albo nad morze i łowisz.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76053 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754958
Skoro coś Ci nie smakuje to zamień na inne źródło białka/tłuszczu lub samego białka a tłuszcze z innego źródła. Masz spory wybór.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Usunięty przez domer za pkt 6 regulaminu
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 83
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 469 Wiek 24 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 14346
Brzuszki z łososia ;) 11 za kg
2

Trenuje ciężko -trenuj ciężej.
Trenuje ciężej- trenuje dobrze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 2237 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14236
Myślę że głównym powodem który warunkuje że sięgamy po ryby prócz tego oczywiście że są przepyszne jest zawartość kwasów Omega3. Jeśli by tak nie było każdy wolałby kupić tańsze, chudsze mięso np filet z kurczaka. Ryby są droższe, zazwyczaj trudniej się je przygotowuje, są tłuste. Ale właśnie tego tłuszczu w nich szukamy. Podaje zawartość Omega3 w poszczególnych rybach na 100g.

Śledź 2.040 mg
Tuńczyk 1.380 mg
Łosoś 750 mg
Makrela 630 mg
Węgorz 260 mg
Karp 190 mg
Halibut 140 mg
Płoć 140 mg
Mintaj 90 mg

Jak można zauważyć, jeżeli poszukujemy WNKT Omega3, to najlepszą propozycją w stosunku zawartość o3/cena będzie tu nasz tradycyjny polski śledź, którego na wagę można kupić już od 10zł/kg. Jeżeli jesteś smakoszem ;) skosztujesz też innych gatunków ryb nie kierując się tylko jednym składnikiem w nich zawartym.
Ryby przedewszystkim kupować świeże, nie w puszkach, nie w sosach, nie w olejach (z dodatkiem oliwy też nie ).
1

"Żółty ser tam wrzuciłeś ?
Może jeszcze narkotyki zacznij zażywać ? "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 93 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 742
Dzięki wszystkim, wybiorę śledzia dopóki sie nie znudzi :)
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase do oceny.

Następny temat

Naturalny odpowiednik supli po treningu?

WHEY premium