SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Żółtka jaj

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1549

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 61 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1159
Witam, mam pytanie co robicie ze zbędnymi żółtkami ? Chodzi mi o to, że np. gdy robię omlet to używam powiedzmy 8 jajek z czego tylko 1 ewentualnie 2 żółtka. Zostaje mi wtedy 6 żółtek i nie wiem co z nimi zrobić, jakieś pomysły, rady ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 83
A dlaczego wyrzucasz żółtka? Zawierają mega dużo wartościowych składników (typu cholina), no i fajnie wpływają na testosteron.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 61 Wiek 27 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1159
Staram się ograniczyć tłuszcze. Żółtka pomijam tylko przy omlecie, gdy np. jem jajka na twardo to wszystko (białko, żółtko).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12081 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
ograniczyc tluszcze w jakim celu?
nic nie zrobis zz zoltek jak ograniczasz tluszcze, bialka z nich nie wyekstrah**esz

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 469 Wiek 24 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 14346
A propo żółtek. Można je na surowo wcinac? ( spazone krotko)

Trenuje ciężko -trenuj ciężej.
Trenuje ciężej- trenuje dobrze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12081 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
z surowymi jajami zawsze wiaze sie pewne ryzyko zwiazane z salmonella, swego czasu parzylem i bylo OK, ale na wlasne ryzyko.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 2237 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 14236
Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.
Evenepoel P, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P.

Department of Medicine, Division of Gastroenterology and Gastrointestinal Research Centre, University Hospital Leuven, B-3000 Leuven, Belgium.
Abstract
Egg proteins contribute substantially to the daily nitrogen allowances in Western countries and are generally considered to be highly digestible. However, information is lacking on the true ileal digestibility of either raw or cooked egg protein. The recent availability of stable isotope-labeled egg protein allowed determination of the true ileal digestibility of egg protein by means of noninvasive tracer techniques. Five ileostomy patients were studied, once after ingestion of a test meal consisting of 25 g of cooked 13C- and 15N-labeled egg protein, and once after ingestion of the same test meal in raw form. Ileal effluents and breath samples were collected at regular intervals after consumption of the test meal and analyzed for 15N- and 13C-content, respectively. The true ileal digestibility of cooked and raw egg protein amounted to 90.9 +/- 0.8 and 51.3 +/- 9.8%, respectively. A significant negative correlation (r = -0.92, P < 0.001) was found between the 13C-recovery in breath and the recovery of exogenous N in the ileal effluents. In summary, using the 15N-dilution technique we demonstrated that the assimilation of cooked egg protein is efficient, albeit incomplete, and that the true ileal digestibility of egg protein is significantly enhanced by heat-pretreatment. A simple 13C-breath test technique furthermore proved to be a suitable alternative for the evaluation of the true ileal digestibility of egg protein.

Poza tym surowe są gorzej przyswajalne.

"Żółty ser tam wrzuciłeś ?
Może jeszcze narkotyki zacznij zażywać ? "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76043 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754908
Nie widzę sensu w ograniczaniu tłuszczów i żółtek w diecie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta Low Carb do oceny

Następny temat

[ART] Toksycznosc geranium i dendrobium

WHEY premium