Jednym z tych działań jest wpływ na utratę tkanki tłuszczowej.
Olej rybi przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej
W latach 80. i na początku 90. w kilku badaniach na zwierzętach wykazano, że olej rybi redukuje tkankę tłuszczową i masę ciała oraz ogranicza przyrost tkanki tłuszczowej. Efekty te były obserwowane w czasie zarówno zmniejszonej, stałej, jak i zwiększonej podaży energetycznej. Oznacza to, że kwasy tłuszczowe w oleju rybim, szczególnie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), mają wpływ na partycjonowanie tłuszczu pomiędzy utlenianiem (spalaniem tłuszczu) i magazynowaniem go w organizmie.
Mechanizm - jak to działa?
(...)
OLEJ RYBI – CICHY ZABÓJCA TKANKI TŁUSZCZOWEJ
http://perfectbody.pl/DIETA-I-SUPLEMENTACJA/1/591/Olej-rybi---cichy-zabojca-tkanki-tluszczowej.html