Składniki:
- ok. 150-200 g suchej ciecierzycy
- 1/2słoika suszonych pomidorów
- 3 łyżki tahini (pasta z wcześniej uprażonego sezamu)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:
1.Ciecierzycę zostawiamy na noc w misce z wodą, na drugi dzień gotujemy do miękkości (ok.40min.)
2.Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę, wodę dodajemy porcjami aby osiągnąć porządaną konsystencję
3.Polewamy oliwą,tabasco i posypujemy słodką lub ostrą papryką
4.Wcinamy z pieczywem,macą lub maczamy w nim warzywa
SMACZNEGO !
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html