SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcz pokarmowy a budowa masy mięsniowej - artykuł

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1513

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
O ile w świecie kulturystyki zdecydowanie dużo mówi się i pisze o anabolicznych właściwościach białka i węglowodanów, o tyle w przypadku tłuszczu brak jakichkolwiek wzmianek na ten temat. Czy jednak słusznym jest niepisany pogląd wedle którego tłuszcz nie posiada żadnego wpływu na syntezę białek mięśniowych? Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu bliżej odnosząc się do pewnych fizjologicznych uwarunkowań i aktywności enzymów odpowiedzialnych za uruchomienie i podtrzymanie procesów

Zła sława tłuszczu

Tłuszcz od wielu lat cieszy się zdecydowanie złą sławą zarówno w środowisku medycznym jak i sportowym. W zasadzie poza nielicznymi specjalistami takimi jak dr Volek czy dr Phinney niewielu jest badaczy, którzy doceniają znaczenie tego makroskładnika w żywieniu sportowców, pomimo tego, iż istnieją badania które z jednej strony ujawniają niekorzystne następstwa zbyt niskiej podaży tłuszczu, a z drugiej sugerują, że zwiększenie jego podaży w niektórych wypadkach może nieść za sobą pewne korzyści choćby w kwestii zwiększenia wydzielania hormonów anabolicznych takich jak testosteron czy też wręcz poprawiać zdolności wysiłkowe. Temat „anabolicznego” działania tłuszczu jest jednak niemal zupełnie pomijany. M.in. dlatego większość kulturystów stawia raczej na wysokie spożycie białka i węglowodanów niż wspomnianego składnika pokarmowego. Z drugiej strony, przykłady doświadczonych zawodników pokazują, że dieta z wyższym udziałem tłuszczu może stanowić ciekawe rozwiązanie również w odniesieniu do wymogów świata bodybuildingu, co niemalże przed chwilą udowodnił choćby Robert Piotrkowicz.

Wpływ makroskładników na syntezę białek mięśniowych

O tym, że białko i węglowodany pozytywnie wpływają na rozwój masy mięśniowej wiadomo od dawna. W największym uproszczeniu można powiedzieć, że pierwszy z wymienionych składników dostarcza materiałów budulcowych (cegiełek) potrzebnych do budowy mięśni, a drugi – energii, którą organizm może w owe procesy zainwestować. W ujęciu trochę bardziej dogłębnym sprawa jest bardziej skomplikowana i spróbuję ją w sposób komunikatywny wyjaśnić. Z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż na moment odniosę się do pewnych z zagadnień z zakresu biochemii,postaram się jednak nie „zaśmiecać” opracowania zbyt dużą ilością nieprzyjemnej terminologii stawiając na maksymalnie prosty przekaz (na tyle na ile to możliwe, bo bez nazw enzymów niestety się nie obejdzie…).

Biochemia syntezy białek mięśniowych

Proces syntezy białek mięśniowych można rozpatrywać na wielu płaszczyznach. W odniesieniu do aspektów żywieniowych kluczowe znaczenie ma enzym zwany kinazą mTOR. Można powiedzieć, że enzym ten katalizuje proces syntezy białek (zwany translacją), który prowadzony jest przez wyspecjalizowane organelle komórkowe zwane rybosomami. Kinaza mTOR oddziałuje na kinazę białek rybosomalnych S6K1 i na białko wiążące eukariotyczny czynnik inicjacji translacji 4E-BP1. Skutkiem tego jest uruchomienie procesów syntezy białek mięśniowych. Aktywność mTOR zależy od wpływu hormonów, czynników wzrostu, statutu energetycznego komórki (relacji AMP/ATP), a także stresu oksydacyjnego i stresu genotoksycznego oraz – od dostępności składników odżywczych – aminokwasów, a przede wszystkim leucyny, która silnie pobudza wspomnianą kinazę do pracy.

Dalcza część artykułu pod linkiem:

http://potreningu.pl/articles/4178/czy-i-w-jaki-sposob-tluszcz-moze-wspomagac-budowe-masy-miesniowej 
5
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 848 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13388
Dzieki za artukuł.

Właśnie jem kolacje :)

4

HOOLIGANS FROM ARKA GDYNIA

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Olej kokosowy - białe plamki

Następny temat

Gdzie się podział dział z badaniami naukowymi ?

WHEY premium