Zła sława tłuszczu
Tłuszcz od wielu lat cieszy się zdecydowanie złą sławą zarówno w środowisku medycznym jak i sportowym. W zasadzie poza nielicznymi specjalistami takimi jak dr Volek czy dr Phinney niewielu jest badaczy, którzy doceniają znaczenie tego makroskładnika w żywieniu sportowców, pomimo tego, iż istnieją badania które z jednej strony ujawniają niekorzystne następstwa zbyt niskiej podaży tłuszczu, a z drugiej sugerują, że zwiększenie jego podaży w niektórych wypadkach może nieść za sobą pewne korzyści choćby w kwestii zwiększenia wydzielania hormonów anabolicznych takich jak testosteron czy też wręcz poprawiać zdolności wysiłkowe. Temat „anabolicznego” działania tłuszczu jest jednak niemal zupełnie pomijany. M.in. dlatego większość kulturystów stawia raczej na wysokie spożycie białka i węglowodanów niż wspomnianego składnika pokarmowego. Z drugiej strony, przykłady doświadczonych zawodników pokazują, że dieta z wyższym udziałem tłuszczu może stanowić ciekawe rozwiązanie również w odniesieniu do wymogów świata bodybuildingu, co niemalże przed chwilą udowodnił choćby Robert Piotrkowicz.
Wpływ makroskładników na syntezę białek mięśniowych
O tym, że białko i węglowodany pozytywnie wpływają na rozwój masy mięśniowej wiadomo od dawna. W największym uproszczeniu można powiedzieć, że pierwszy z wymienionych składników dostarcza materiałów budulcowych (cegiełek) potrzebnych do budowy mięśni, a drugi – energii, którą organizm może w owe procesy zainwestować. W ujęciu trochę bardziej dogłębnym sprawa jest bardziej skomplikowana i spróbuję ją w sposób komunikatywny wyjaśnić. Z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż na moment odniosę się do pewnych z zagadnień z zakresu biochemii,postaram się jednak nie „zaśmiecać” opracowania zbyt dużą ilością nieprzyjemnej terminologii stawiając na maksymalnie prosty przekaz (na tyle na ile to możliwe, bo bez nazw enzymów niestety się nie obejdzie…).
Biochemia syntezy białek mięśniowych
Proces syntezy białek mięśniowych można rozpatrywać na wielu płaszczyznach. W odniesieniu do aspektów żywieniowych kluczowe znaczenie ma enzym zwany kinazą mTOR. Można powiedzieć, że enzym ten katalizuje proces syntezy białek (zwany translacją), który prowadzony jest przez wyspecjalizowane organelle komórkowe zwane rybosomami. Kinaza mTOR oddziałuje na kinazę białek rybosomalnych S6K1 i na białko wiążące eukariotyczny czynnik inicjacji translacji 4E-BP1. Skutkiem tego jest uruchomienie procesów syntezy białek mięśniowych. Aktywność mTOR zależy od wpływu hormonów, czynników wzrostu, statutu energetycznego komórki (relacji AMP/ATP), a także stresu oksydacyjnego i stresu genotoksycznego oraz – od dostępności składników odżywczych – aminokwasów, a przede wszystkim leucyny, która silnie pobudza wspomnianą kinazę do pracy.
Dalcza część artykułu pod linkiem:
http://potreningu.pl/articles/4178/czy-i-w-jaki-sposob-tluszcz-moze-wspomagac-budowe-masy-miesniowej