SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

NIEzmielone siemie lniane do posilków?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3272

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 199 Napisanych postów 1532 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11842
Nie nie załatwi :) Odpowiedzieliśmy już :) KUPUJ CAŁE i MIEL w BLENDERZE :) Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 886 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29676
sory Milky ale twoje sugestie i twój wiek a tym samym doświadczenie w tym temacie jakoś mnie nie przekonuje dlatego potrzebuje opini kogoś bardziej doświadczonego :) bo to że napiszesz "nie nie załatwi" nie przedstawiając argumentów nie trafia do mnie wogóle :) tylko się nie obrażaj proszę :) mój argument jest taki nie ma ziaren w kale a tym samym muszą sie rozkładać i trawić

"idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach".
Z.Herbert

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Nie sądzę aby to pomogło. Poza tym kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu są bardzo wrażliwe na temp., więc nie polecam gotować.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 16
Siemę posiada otoczkę której ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie strawić. To, że nie widzisz ziarenek w kale nie oznacza, że ich tam nie ma. Tak więc niezmielone siemię będzie działać osłonowo na układ pokarmowy dzięki śluzom które je pokrywa + dodatkowo jak łopatka do wymiatania nieczystości dzięki temu, że będąc w stanie stałym będzie "stymulować" masę kałową i pomagać jej się odklejać od ścianek jelita. Wartości odżywcze przyswoisz po zmieleniu. Ale tylko w wersji "na surowo". Gotowanie niweluje dobroczynne właściwości NNKT a proces smażenia/podprażania uczyni go wręcz momentalnie toksycznym. Siemię spożywamy świeżo zmielone. Nie należy też mielić większych partii "na zapas" bo omega-3 są bardzo wrażliwe na tlen i źle przechowywane szybko jełczeją.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 199 Napisanych postów 1532 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 11842
jopek nie obrażam się :) Dalej uważam tylko i nie tylko ja że najlepszą opcją będzie mielenie w domu całych ziaren i spożywanie ich. Dokładnie to co powiedział Domer, jeżeli zależy Ci na pozyskaniu z lnu kwasów tłuszczowych omega3 nie możesz poddawać ich obróbce termicznej. Jako podobny przykład można podać olej lniany. Nie bez powodu jest on w czarnej butelce która nie przepuszcza światła, należy go spożyć w ciągu 2-3 tygodni po otworzeniu i przechowywać w lodówce, oraz pamiętać by nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 886 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29676
dobra luz juz wszystko wiem :) dalej będę spożywać niezmielone jako błonnik :) a olej lniany Budwigowy dolewać do posiłków dzięki za wytłumaczenie, pozdrawiam

"idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach".
Z.Herbert

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Jak najbardziej, możesz tak robić. Pamiętaj tylko, że ważne są proporcje kwasów tłuszczowych w diecie.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bulletproof coffee

Następny temat

Po jakim czasie organizm się przyzwyczaja?

WHEY premium