Super-odzywcze nasiona Amarantusa dopiero w ostatnich latach zostały ponownie odkryte i ze względu na swoją wartość odżywczą polecane jest szczególnie dla osób pracujących umysłowo, uprawiających sport, uczących się i narażonych na częsty stres. Nadaje się też doskonale do walki z cholesterolem. Żadne inne ziarno nie zawiera tyle błonnika i mikroelementów co amarant. Przewyższa on też wszystkie tradycyjne zboża pod względem ilości i wartości białka. Białko tego "cudownego zboża" jest nawet bardziej wartościowe niż białko mleka.
Nasiona charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka (17 - 21%) bogatego w liznę i metioninę (co jest ważne w racjonalnej diecie, gdyż pozostałe zboża zawierają ich bardzo niewiele). Wartość, biologiczna białka amarantusa wynosi około 75 jednostek (białko idealne 100 jednostek), czym przewyższa wartośc biologiczną białka mleka 73, jęczmienia 62, przenicy 56, i kukurydzy 44. Olej amarantusa zawiera bardzo dobrze przyswajalne przez organizm niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 70%), oraz tokotrienol i skwalen (substancja hamująca procesy starzenia organizmu).
Skrobia zawarta w amarancie jest wyjątkowo lekkostrawna (pięć razy łatwiej strawna od uznawanej za lekkostrawną skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed zawodami). Nasiona amarantusa są ponadto bogate w żelazo, wapń, magnez. Amarantus nie zawiera glutenu, może więc być cennym składnikiem diety dzieci chorych na celiakię (zespołu upośledzonego wchłaniania składników pokarmowych).
Nasiona zawierają o wiele więcej błonnika niż tradycyjne zboża, co poprawia procesy trawienia i zmniejsza poziom cholesterolu.
Tłuszcz, w którym jest ponad 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych (przy jednoczesnej obecności antyoksydantu - witaminy E, zwiększa się jego działanie antycholesterolowe).
Ziarna amarantusa gotowe do spożycia często wystepują w formie prażonej i najkorzystniej dodawać do mleka, jogurtu, kefiru.
Informacje żywieniowe:
Przeciętna zawartość w 100g: wartość energetyczna 1735kJ (413kcal)
- białko 15,0g
- tłuszcz 7,5g
- węglowodany 71,5g
Składniki mineralne - ogółem 3g
- wapń 160mg
- magnez 230mg
- fosfor 550mg
- żelazo 10mg
- potas 900mg
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak