Wiele osób aktywnych fizycznie zastanawia się, czy aby na pewno dostarcza wystarczającą ilość makroskładników pokarmowych. W głównej mierze obawy te dotyczą spożycia białka, ze względu na to, że to białko jest właśnie składnikiem budulcowym, dzięki któremu możliwy jest wzrost tkanki mięśniowej.
- 1. Jaką rolę pełni białko w organizmie człowieka?
- 2. Podaż białka niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów biologicznych
- 3. Ile białka jest w twarogu?
1. Jaką rolę pełni białko w organizmie człowieka?
Białko odpowiedzialne jest za prawidłowy przebieg wszystkich procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Uczestniczą w katalizowaniu przemian w układach biologicznych, biorą udział w transporcie wielu małych cząsteczek i jonów, są przeciwciałami, a także biorą udział w przekazywaniu impulsów nerwowych.
2. Podaż białka niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów biologicznych
Wykazano, iż aby procesy biologiczne w organizmie człowieka zachodziły bez zakłóceń konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości protein. Poziom spożycia białka jest uzależniony przede wszystkim od aktywności fizycznej i kształtuje się następująco:
- 0,8 - 1,0 g/kg mc dla osób nieaktywnych i małoaktywnych
- 1,2 - 2,2 g/kg mc dla osób trenujących sporty siłowe, z czego im trening jest intensywniejszy, tym podaż białka powinna być bliżej górnej granicy.
Najczęściej podaż białka wynosi ok. 2g na kg/mc dla osób ćwiczących siłowo.
W trakcie redukcji tkanki tłuszczowej zaleca się nawet zwiększenie spożycia białka nawet do ok. 3g/kg mc, co pozwoli poprawić sytość posiłków, jest pomocne w kontroli łaknienia i zabezpiecza mięśnie przed działaniem katabolicznym.
Uznaje się, że podaż białka nawet 2g/kg mc jest już wysoka w porównaniu z normami dla osób nieaktywnych fizycznie.
Bardzo ważne jest, aby dostarczane proteiny były pełnowartościowe, czyli posiadały wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz tradycyjnego pożywienia świetną alternatywą są odżywki białkowe, np.
WPC Allnutrition
3. Ile białka jest w twarogu?
Przeciętnie szacuje się, że w twarogu chudym i półtłustym znajduje się 20g białka na 100g produktu. Znacznie mniej będzie w twarogach śmietankowych, twarożkach, serkach grani itp.
Warto nadmienić, iż białko zawarte w twarogu jest bardzo dobrej jakości, jednak niektóre osoby mogą niezbyt dobrze tolerować cukier mleczny (laktozę) w większych niż symbolicznych ilościach. Towarzyszyć temu mogą takie objawy jak biegunki, ból brzucha, wzdęcia. Z tego powodu należy obserwować swój organizm i nie upierać się przy konkretnym produkcie żywnościowym.