Z okazji, iż zaczął się sezon masowania, będę na bieżąco dzielił się z Wami moimi pysznościami
Potrzebujemy:
500 mięsa ( ja kupuje udka bez kości i skóry morliny. 12 zł za kg)
Szklankę mąki. Może być żytnia, orkiszowa, pytlowa
pół łyżeczki roszku do pieczenia
4 duże jajka
łyżka curry/ orzyprawy gotowej np kamis shorma
400 g makaronu Durum
3 marchewki starte na grubych oczkach
3 ceebule pokrojone jakkolwiek
kwałek pora
papryka czerwona
czosnek świeży przeciśnięty przez praskę
200-250 ml Śmietana 30 %, może być i 18%, może być i jogurt naturalny, ale nie polecam tego ostatniego, w końcu masa, co nie ?
Etap 1
Mięsko tłuczemy, kroimimy w kosteczkę, sól, pieprz, smażymy
Etap 2
Marchew, cebule, por, czosnek podsmażamy
Etap 3
Gotujemy makaron i hartujemy oraz odcedzamy.
Etap 4
Do miski wrzucamy mąkę, śmietanę, jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy
Etap 5
Wrzystkie składniki które do tej pory zrobiliśmy wrzucamy w miskę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy w formę i wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 40 min pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 min.
Szamka gotowa
BTW które wyszło mi z tych ilości
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-09-21 14:48:04
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-09-21 14:55:03