SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki z czym się to je

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3095

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 85 Napisanych postów 377 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 5503
Witam myślę że poniższym artykuł mojego autorstwa pomoże wielu użytkownikom, zdecydować się na suplement który polepszy naszą odporność i układ trawienny .


Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów podawane człowiekowi (lub zwierzętom), wywierające korzystny wpływ na utrzymanie i/lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym.
Jeżeli macie zamiar zakupić takowe warto wiedzieć na jakie szczepy zwracać uwagę.
Do szczepów o udokumentowanych prozdrowotnych właściwościach możemy zaliczyć m.in.

• Lactobacillus tj.: L. acidophilus, L. casei, L. paracasei, L. plantarum, L. brevis, L.bulgaricus, L.Helveticus, L.rhamnosus
• Bifidobacterium tj.: B. bifidum, B. infantis, B. longum, B.breve
• Gram pozytywne paciorkowce tj.: Lactoccocus lactis ssp. Cremoris czy Streptoccocus salivarius ssp. Thermophilusa,
• inne mikroorganizmy np. Bacillus subtilis i drożdże Saccharomyces boulardii.

Dlaczego są takie potrzebne dla organzimu?

• Zajmują się one głównie odbudową flory jelitowej
• Zwalczają bakterię z gatunku Helicobacter pylori, uznaną za główną przyczynę tworzenia się stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, występowania wrzodów i raka tego narządu.
• Skuteczne w leczeniu i profilaktyce choroby Crohna, zespołu jelita wrażliwego,
• Pomagają w terapii zaparć oraz stymulują odpowiedź odpornościową.
• Łagodzeniem objawów nietolerancji laktozy, jest pomocne w ostrych stanach gastrycznych oraz podczas infekcji jelitowych.
• Ich stosowanie jest wręcz konieczne w trakcie terapii antybiotykowej.
• Szereg badań wskazuje na to, że bakterie kwasu mlekowego mają zasadnicze działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, głównie dotyczących układu pokarmowego.
• Możliwa poprawa glikemii i wrażliwości na insulinę.
• Ważna rola w patogenezie cukrzycy typu II
• Leczenie dysbiozy.
• Wpływ na utratę masy ciała (nowe badania)
• Stymulują one przeciwciała, a także wzmagają działanie immunologiczne komórek makrofagów, limfocytów, cytokin, immunoglobulin i interferonu.
• Powinien być rozpatrywany jako potencjalny śreodek terapeutyczny do zapobiegania osteoporozie pomenopauzalnej.

Hasło, że odporność pochodzi z jelit bierze się właśnie z obecności w nich bakterii probiotycznych.

Bibliografia

Żbikowski Z.: Mleko i produkty mleczne w chorobie i zdrowiu. Przegląd Mleczarski 11, 8-17, 2013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26376436
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/hel.12258/full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4558422/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4567807/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26346930
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26340330
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483604/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4543192/

Prebiotykami nazywamy składniki żywności nieulegające rozkładowi pod wpływem enzymów żołądkowych, co daje możliwość ich wykorzystania i działania na rzecz wspomagania wzrostu probiotyków znajdujących się w jelicie.

Do najlepiej poznanych i uznanych za najkorzystniejsze dla zdrowia uważa się

• Galaktooligosacharydy (GOS),
• fruktooligosacharydy (FOS),
• izomaltosacharydy,
• maltooligosacharydy.

Udowodniono im działanie

• Przeciwnowotworowe,
• Poprawiające perystaltykę jelit,
• Ważna rola w patogenezie cukrzycy typu II
• Zmniejszające przyswajalność cholesterolu i tłuszczu
• Pomoc w redukcji masy ciała
• Usuwanie toksycznych związków dostających się do jelit z pożywieniem
• FOS czy inaczej fruktanty na drodze fermentacji przez bakterie jelitowe są produkowane do kwasu masłowego (głównego materiału energetycznego komórek jelit –kolonocytów), kwasu mlekowego, kwasu octowego i propionowego(hamuje syntezę cholesterolu)
• Zmniejszenie infekcji pooperacyjnych a także dobre rokowania przy przeszczepach organów
• Poprawa równowagi mikroflory jelit (eliminacji flory patogennej na rzecz rozrostu pożytecznych mikroorganizmów

Kwas masłowy po krótce dlaczego tak dobry.

Ma znaczące działanie w zapobieganiu i leczeniu raka jelita grubego poprzez hamowanie syntezy DNA w jądrach komórek nowotworowych, co umożliwia powstrzymanie ich rozwoju. Kwas masłowy uefektywnia i wspomaga leczenie nowotworów sutka, okrężnicy oraz jelita grubego. Przyczynia się do apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wątroby ludzkiej. Proces ten wspomaga wyższa zawartość witaminy A i D3. Stosowanie przez ludzi i podawanie zwierzętom suplementów z kwasem masłowym (maślan wapnia, cynku, magnezu, kwas masłowy związany z tłuszczem) pobudza wzrost kosmków jelitowych i tzw. nabłonkowanie, czyli wzrost tkanki nabłonkowej, który to proces jest wskazany przy chorobach jelit takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego – Crohna czy zespół jelita drażliwego. W połączeniu z cynkiem i wapniem zapobiega zaburzeniom wchłaniania składników pokarmowych oraz ogranicza biegunki. Kwas masłowy jest zużytkowany do uwalniania energii w komórkach nabłonkowych i wątrobie. Wzmaga również wydzielanie żółci. Kwas ten, szczególnie w związku z cynkiem ogranicza rozwój Candida.

Bibliografia

http://www.pjmonline.org/wp-content/uploads/2015/07/vol6422015093.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4546814/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535385/
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3712-7/fulltext.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483604/ 
http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN87_S2/S0007114502000958a.pdf&code=66b12a903c6e66be3d961c531b3262e2 

Symbiotyk

Najlepiej scharakteryzuje je równanie

PROBIOTYKI + PREBIOTYKI = SYMBIOTYKI

Podsumowanie
To tylko mała część zarówno badań jak prozdrowotnych właściwości probiotyków i prebiotyków. Coraz więcej badaczy chce odkryć ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zarówno prebiotyki jak i probiotyki możemy znaleźć w żywności chociażby w fermentowanej jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona, mlecznej żywności fermentowanej a także nowej żywności funkcjonalnej, skórce i miąższu owoców i warzyw oraz zbożach . Należy jednak pamiętać, że ich ilość w nich nie jest duża, a przy dysfunkcji układu pokarmowego jedynie większa ilość i długotrwałe stosowanie jest w stanie przynieść korzystny skutek.

Ketrinn
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191493
Dość ciekawy temat i wydaje mi się najbardziej nie doceniany wśród osób trenujących na siłowni i nie tylko.
Pozdrawiam
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Bardzo przydatne, szczególnie dla osób z problemami nieszczelności jelit.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Szacuny 94123 Napisanych postów 363947 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667644
super opisane
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3363 Napisanych postów 72175 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 459095
Świetne.. Dobrze bylo dowiedziec sie czegos nowego

Jedno ziarnko piasku moze zatrzymać klepsydrę
Jedna zbłąkana kula może zatrzymac życie
https://www.sfd.pl/gienus12__wojna_z_sylwetką_trwa.._!_-t1070946.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 1890 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 19185
Super wręcz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68328
Bardzo fajny artykuł. Można by go uzupełnić o przykładowe produkty z różnych grup sacharydów, które szczególnie wspierają florę jelitową. FOS najłatwiej chyba dostarczyć w postaci jabłka.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przejedzenie

Następny temat

Dieta na bilans zerowy do oceny

WHEY premium