12 białek
1 żółtko
50 g żelatyny
1-2 łyżki kakao
2 paczki herbatników ((około 20 ciasteczek))-opcjonalnie(u mnie bez)
sok z połowy cytryny
cukier/słodzik(wg uznania u mnie 15)
galaretka bez cukru
Sposób przygotowania
Krok 1
1/3 żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance wody
4 białka wlać do miseczki,zanim masa będzie idealnie sztywna wsypać kakao dodać słodzik,a następnie dokończyć ubijanie, wlać żelatynę do masy i wymieszać
Masę przelać do okrągłej blaszki i wstawić na ok pół godziny do lodówki
Krok 2
1/3 żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance wody
4 białka wlać do miseczki, dodać słodzik,zanim masa będzie idealnie sztywna dodać sok z cytryny,a następnie dokończyć ubijanie i dodać żółtko, wlać żelatynę do masy i wymieszać.
Masę przelać do okrągłej blaszki i wstawić na ok pół godziny do lodówki
Krok 3
1/3 żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance wody
4 białka wlać do miseczki, dodać słodzik,ubić, wlać żelatynę do masy,wymieszać.
Masę przelać do okrągłej blaszki i wstawić na ok pół godziny do lodówki.
Krok 4
Galaretkę robimy jak na opakowaniu i dodajemy słodzik wg uznania, ostudzić i gdy zacznie tężeć wlać na górę naszych białek. Wstawić jeszcze na ok 2 godziny do lodówki i gotowe:)
Kolejność warstw jest tak naprawdę dowolna:) żeby warstwa żółta była bardziej żółta można dodać troszeczkę kurkumy
Na całość:
Kalorie 449 b 89,11 t 5,73 w 3,57
z żelatyny
kalorie=173 b=42,1 t=0,05 w=0