Najlepszy z jaki robiłam,pyszny na kanapkach z pomidorem.
Składniki:
-1 paczka zielonej soczewicy
- 4 marchewki
- 2 garści prażonej cebulki lub 2 duże cebule podsmażone na tłuszczu
- 2 jaja
- sucha bułka namoczona wcześniej w wodzie
- 3 liście laurowe,2 kostki warzywne,1łyżka suszonego czosnku,2 łyżki maggi, papryka słodka suszona, pieprz,sól,majeranek
- do posypania 4 łyżki dyni + 4 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
1.Soczewicę wraz z marchewkami ,listkami laurowymi i kostkami ugotować do miękkości.
2.Bułkę namoczyć w wodzie a następnie odcisnąć jej nadmiar.
3.Ugotowaną soczewicę,marchew,bułkę,jaja,przyprawy oraz cebulkę miksujemy na jednolitą masę .
4.Masę przekładamy do foremki (u mnie silikonowa dlatego nie wysmarowywałam jej wcześniej tłuszczem)
5.Górę posypujemy pestkami dyni i siemieniem lnianym.
6.Pieczemy godzinę w 180stC.
7.Odstawiamy do schłodzenia.
SMACZNEGO !
Wartości(dla całej keksówki):
B:85,2
T:41,0
W:176,8
Kcal:1391
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html