SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kurczak w iście katalońskim stylu, nadziewany kozim serem i podany na kaszy pęczak.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1960

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Pęczakotto
Składniki na 1 porcję:

160 g piersi z kurczaka
1 plaster szynki serrano
20 g koziego sera
2-3 suszone pomidory
kilka oliwek
100 g kaszy pęczak
300 ml bulionu drobiowego
50 g pietruszki
50 g marchewki
ćwiartka cebuli
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu(u mnie balsamiczny)
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż i rozbić lekko pod folią spożywczą. Przygotować marynatę do mięsa. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 1 łyżką oliwy, kilkoma kroplami octu balsamicznego(lub winnego,sokiem cytryny), posiekanym rozmarynem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Na foli spożywczej wyłożyć połowę marynaty i ułożyć na niej mięso. Drugą stronę mięsa natrzeć resztą marynaty i ułożyć na nim kozi ser, suszone pomidory oraz oliwki. Zawinąć mięso w plaster szynki a następnie, ciasno w folie i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie smażymy mięso na złoty kolor z każdej strony(na oliwie) i odstawiamy na bok. W między czasie, w drobną kostkę kroimy marchewkę, pietruszkę oraz cebule a czosnek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy na patelnie na której smażył się kurczak, dosypujemy szczypta tymianku, odrobinę posiekanego rozmarynu, soli oraz szczyptę cukru i chwilę smażymy. Po 2-3 minutach dosypujemy pęczak i dajemy się mu chwile uprażyć(również 2-3 min powinny wystarczyć). Następnie dolewamy część bulionu(tak aby zakryć powierzchnie kaszy) a na całość układamy nasza roladę z piersi i dusimy wszystko około 20 minut. Pierś wyciągamy po około 15 minutach i wykańczamy kasze doprawiając do smaku i opcjonalnie dodając łyżeczkę masła. Gotowe, Smacznego :)




Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 55 g

Węglowodany: 72 g

Tłuszczę: 42 g

Kcal: 920 g

Pyszna soczysta pierś z kurczaka nadziewana kozim serem podana z kaszą pęczak, to coś dla tych którzy mają już dość jedzenia jałowego kurczaka z brązowym ryżem. Nie wiem dlaczego kasza pęczak jest trochę "zapomniana", przede wszystkie jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji niż np. ryż. Nie mówiąc już o jej wartościach odżywczych i zdrowotnych, o których proponuje trochę poczytać u wujka GOOGLE. Przepis jest naprawdę prosty, mimo iż składników na pierwszy rzut oka wydaje się być dużo. Preis nabrała delikatnego charakteru, dzięki koziemu serowi i wspaniale przeszła smakiem długo-dojrzewającej hiszpańskiej szynki. Polecam wypróbować :).

3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93978 Napisanych postów 363783 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667084
Kolejny twój super przepis!!
Czas na bloga w dziale
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
blog jest :), tylko dawno nic nie wrzucałem bo nie było czasu :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93978 Napisanych postów 363783 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667084
ja wiem dlatego ci przypominam
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9862 Napisanych postów 5585 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18247
na pewno zrobię
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Posiłki możliwe do przygotowania dzień przed

Następny temat

Słodkie muffinki w sam raz na drugie śniadanie! (LC)

WHEY premium