Jesień to czas, kiedy w kuchni królują dynie, brukselka, jabłka, warzywa korzeniowe, niektóre grzyby. To również idealny czas na kasztany jadalne. Owoce kasztana jadalnego są mało popularne w Polsce. Coraz częściej można je jednak u nas kupić. Czy warto włączyć je do swojej diety?
Kasztan jadalny to potężne drzewo z rodziny bukowatych, które w żadnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, który często rośnie w polskich parkach i przy ulicach.
Kasztan jadalny Castanea sativa, bo tak brzmi jego właściwa nazwa,występuje głównie w południowej Europie, północnej Afryce i Azji Mniejszej. Kasztan jadalny w stanie naturalnym pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ale już w czasach antycznego Rzymu został rozpowszechniony w uprawie na znacznych obszarach północnej Afryki i prawie całej południowo-zachodniej Europy, a nawet do Wielkiej Brytanii. Możemy go spotkać, również w Polsce, ale ze względu na stosunkowo słabą mrozoodporność są to raczej pojedyncze nasadzenia w zabytkowych parkach, ogrodach botanicznych czy przy uprawie przydomowej.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4348/dlaczego-warto-jesc-kasztany-jadalne