Odkąd jaja zostały zrehabilitowane i powróciły do łask, jako zdrowy i wartościowy produkt żywnościowy, to dania na ich bazie zdecydowanie częściej pojawiają się jadłospisach. Sporą popularnością, oprócz tradycyjnej jajecznicy, cieszą się omlety – przygotowywane z jaj oraz rozmaitych dodatków, również w wersji na słodko. Nic w tym dziwnego, to niezwykle sycące i smaczne danie, wbrew pozorom wcale nie tak trudne do przygotowania.
Planując menu, zdecydowanie warto uwzględnić omlety jako ciekawą i atrakcyjnie kulinarną potrawę. Pamiętać należy, aby posiłek ten odpowiednio dopasować do założeń i celu swojej diety, na tej podstawie dopasować należy dodatki oraz kaloryczność i rozkład makroskładników. O to praktyczne wskazówki, które pomogą stworzyć nie tylko smaczny ale i niezwykle wartościowy posiłek:
Po pierwsze: na słodko czy na ostro?
Omlet jest na tyle elastyczną potrawą, że można ją przygotować zarówno w wersji wykwintnej jak i słodkiej. Jeżeli zdecydujemy się na pierwszą wersję, uwzględnić możemy zarówno warzywa (np. paprykę, szpinak, brokuły, a nawet ziemniaki, pieczarki i wiele innych), grzyby, jak również dodatki takie jak sery (np. mozzarella, parmezan). Z przypraw polecane są te jednoskładnikowe, korzenne lub ziołowe (np. kurkuma – dodatkowo sprawi, że omlet nabierze słonecznie żółtej barwy, papryk ostra lub słodka, lubczyk ogrodowy, koperek, zioła prowansalskie, etc.).
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4380/sniadaniowy-omlet--jak-go-zrobic-aby-byl-smaczny-i-zdrowy