W jednym z poprzednich artykułów podjąłem temat planowania diety dla sportowców i osób aktywnych fizycznie borykających się z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. W niniejszym opracowaniu chciałbym wrócić do tego zagadnienia uzupełniając podane wcześniej informacje (dotyczące głównie zakazów i środków ostrożności), o dane bardziej konstruktywne, pomagające w bilansowaniu codziennego menu.
Sportowiec z chorobą zapalną jelita - postępowanie żywieniowe. Cz I
Dieta sportowców i osób aktywnych borykających się IBD powinna opierać się na produktach dobrze tolerowanych i nie obciążających nadto przewodu pokarmowego. Oprócz obiektywnych kryteriów podziału duże znaczenie w tej materii mają indywidualne reakcje na poszczególne pokarmy, które nieraz mogą być u różnych osób skrajnie odmienne. Zdecydowanie do dość dobrze tolerowanych pokarmów należą:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4387/sportowiec-z-choroba-zapalna-jelita---postepowanie-zywieniowe--cz-ii