Składniki:
- 500g ładnego kawałka wołowiny (może być udziec,ligawa ub np.rostbef)
- 1 papryka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- szczypior
- 2cm kawałek swieżego imbiru
- 200ml bulionu (lub kostka rozpuszczona w takiej ilości wody)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- pieprz, słodka papryka
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1.W dużej misce mieszamy olej,miód,sos sojowy,przyprawy oraz wyciśnięty czosnek i starty na drobnych oczkach imbir.
2.Wołowinę kroimy na cienkie paseczki a następnie wrzucamy do marynaty i na ten czas wkładamy miskę do lodówki (można to zrobić nawet noc wcześniej,wtedy mięsko dokładnie przejdzie wszystkimi aromatami ,jednak nie jest to koniecznie)
3.Paprykę ,marchewkę oraz cebulę ,kroimy w cienkie plastry. Szczypiorek dzielimy na pół,dolną część wykorzystamy do mięsa, górną do przystrojenia.
4.Na porządnie rozgrzany tłuszcz wykładamy mięso,wraz z marynatą w której leżało,podsmażamy krótko,dodajemy pokrojone warzywa i jeszcze podsmażamy całość ok.3min.
5.Całość zalewamy bulionem ( jeżeli chcecie żeby sos stał się "klejący" dodajcie łyżkę mąki ziemniaczanej do bulionu)
6.Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym,dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
Smacznego
Porcja razem z ryżem jaśminowym (jak na zdj.) to :
B:46,9
T:17,8
W:45,9
Kcal:528
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-02 10:35:09
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html