Mikrofalowe kanapki z fasolki mung
Nadają się do tego wszystkie strąki (robilam z ciecierzycą, fasolką Kidney, soczewicą),w zaleznosci od upodoban smakowych, mogą być na słodkolub wytrawnie.
Przepis podstawowy:
50g fasolki mung
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego
cynamon
Ugotować fasolkę, zlać wodę, zmiksować w malakserze z jakiem i kurkumą, przełożyć do pojemnika który nada masie odpowiedni kształt. (u mnie plastikowy pojemnik do podgrzewania, ale głęboki talerz tez sie nadaje).
Zapiec, aż ciasto będzie twarde. Czas i opcje dobrać w zależności od posiadanego sprzętu. (u mnie 6 min w opcji grill-mikrofala,ale robiłam tez 3min w opcji podstawowej.) Ciasto nie może za bardzo wyschnąć bo zacznie się kruszyć.
Po ostygnięciu przekroić na pół, posmarować masłem, posypać cynamonem, zapakować w folie i niczym nie różni się z wyglądu os zwykłej kanapki.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html