TORT LOW CARB
migdałowo-śmietanowy z owocami
składniki:
6 jajek
400 g tartych migdałów
400 ml śmietany 30%
85 g odżywki białkowej (u mnie truskawkowa)
50 g ksylitolu
270 g malin
120 g wiśni z nalewki (do zastąpienia również malinami)
15 g migdałów w płatkach do dekoracji
mocna herbata do nasączenia (może być z rumem, jeśli brak wiśni z alkoholu)
-Oddziel żółtka od białek,
-żółtka ukręć z ksylitolem na kogel-mogel,
-dodaj tarte migdały - mi się masa zbiła w bryłę więc na wyczucie dodawałam po troszku wody by uzyskać konsystencję ciasta ucieranego.
-białka ubij ze szczyptą soli, porcjami dodawaj do ciasta delikatnie mieszając by piana nie opadła, następną porcję wmieszaj jak poprzednia połączy się z ciastem.
-wyłóż do tortownicy wyłożonej pergaminem
-czas pieczenia ok 50-60 min w 180 stopniach (z tremoobiegiem u mnie)
-po upieczeniu 5 min stało w wyłączonym piekarniku, po czym
zastosowałam na wszelki wypadek "rzucenie" ciasta (stosuje się to przy biszkoptach zeby nie opadly. cieple ciasto spuszcza się się z wysokości 20-30 na płaską powierzchnię - blat przykryty kocem- oczywiście równolegle, wtedy powietrze ma nagle ujsc z ciasta, a nie powoli, co skutkuje opadaniem ciasta)
-po wystudzeniu przekrój na 3 blaty
-3/4 śmietany ubij na sztywno, 1/4 zmiksuj z odżywką białkową, po czym miks odżywkowy wmiksuj w ubitą śmietanę.
-dolny blat tortu nasącz herbatą, nałóż ok 1/3 masy śmietanowej, rozłóż owoce
-przykryj drugim blatem, nasącz, rozłóż masę, owoce
-przykryj ostatnim blatem, nasącz, masę rozłóż na wierzch i na boki, owoce rozłóż dekoracyjnie, płatkami migdałowymi obłóż boki tortu.
smacznego!
uwagi:
-tort jest lepszy na drugi dzień,
-nasączenia nie można żałować
-jeśli tort nie zniknie od razu, lub na 2 dzień można się pobawić w usztywnianie kremu śmietanowego żelatyną czy agarem.
w 100g -- 270 kcal BTW 12/22/4,5
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html