SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Szarlotka z gryczanej mąki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2801

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68327
Witam .

Szarlotka może nie do końca "fit", ale na pewno zdrowsza alternatywa dla zwykłej; ciasto półkruche.

SKŁADNIKI:
120g mąki gryczanej,
40g mąki owsianej,
35g kaszy manny,
15g zwykłej mąki pszennej (450-650),
ok.6g (1 łyżeczka średnio czubata) proszku do pieczenia,
15g cukru waniliowego (używam cukru Tesco - 1,5 torebeczki),
szczypta soli (niekoniecznie),
1 jajko M (58g),
2 żółtka (35g),
70g masła śmietankowego lub 60g masła 82%,
oraz około:
30g kwaśnej (tzn.gęstej) śmietany 12%,
20g mielonych/siekanych orzechów włoskich (mogą być inne),
400g dobrych jabłek - czyli wyrazistych w smaku (słodko kwaśne imo najlepsze, średnio soczyste). Ja użyłam odmiany Jonagored.

Przyprawy wg gustu: cynamon, może być odrobinka imbiru (b.mała szczypta, bo od nadmiaru zrobi się gorzkie) , z dwa roztłuczone goździki - co kto lubi. Ja daję sporo cynamonu, bo wtedy mniej czuć posmak kaszy, ok. 2-3 g. Można też dodać trochę olejku zapachowego, np. migdałowego, zamiast/oprócz cukru waniliowego.

Zamiast cukru waniliowego może być oczywiście nadający się do pieczenia słodzik (np. ksylitol), wanilia.
Ksylitolu można dodać 15g , jak cukru, a na innych słodzikach się nie znam.

Podane ilości wystarczą na pół dużej blachy ciasta (21x35 cm) o grubości ok. 3 cm. Na całą trzeba podwoić ilość albo wyjdzie dość cienkie.

WYKONANIE:
Jabłka pokroić na "ósemki", a później na mniejsze kawałki - 0,5-1 cm grubości.
Odważyć, wsypać do miski i zmieszać dokładnie suche składniki, oprócz cynamonu. (Wziąć na tyle duże naczynie, aby później zmieściły się też i dały wymieszać pokrojone jabłka).
Stopić masło na małym ogniu.
Dodać przestygnięte masło, wymieszać.
Włączyć piekarnik i grzać do ok. 200-220 stopni.
Dodać jajko, żółtka, wymieszać łyżką, na ile się da i mieszając, ostrożnie dodawać śmietanę (2-3 łyżeczki) - tylko tyle, aby składniki się połączyły w gęstą masę podobną konsystencją do plasteliny. Przy mieszaniu ciasto powinno odrywać się od naczynia i "zwijać" w kulkę. Jeśli za gęste, dodajemy ciut śmietany lub jeszcze jedno żółtko, jeśli za rzadkie - najlepiej mąkę pszenną, ale b.ostrożnie, bo zbyt duża ilość spowoduje że ciasto wyjdzie zbite i twarde.
W to ciasto (wiem, że to dziwnie brzmi) wmieszać jabłka, przesypując cynamonem. W razie, gdyby puściły sok - nie dodawać go do ciasta, bo później będzie za mokre!
Najpierw wgnieść trochę, mieszać aż się obkleją ciastem, później resztę i mieszać jeszcze przez chwilę - pod wpływem wilgoci ciasto oblepi kawałki jabłek. Na pewno nie będą całe równomiernie pokryte ciastem, ale to nic.
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem lub folią alu; można nasmarować tłuszczem i posypać mąką (owsianą, pszenną) - ale bez tego też wyjdzie, tzn. bez tłuszczu, tylko później gorzej się odrywa od folii.
Wyrównać łyżką, posypać orzechami, piec w 200-220 st. około 50-70 minut w zależności od temperatury, do zrumienienia.

Można posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub zmielonym na puder w młynku do kawy ksylitolem z ok.5g cukru waniliowego lub zrobić jakąś polewę. (Miód tu fajnie pasuje smakowo, można odrobiną polać kawałek ciasta przed zjedzeniem).

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Kaloryczność podałam z cukrem waniliowym w cieście i posypką z cukru pudru z cukrem waniliowym na wierzchu lub w ogóle bez dodatku cukru waniliowego i bez posypki.

1. Bez dodatku cukru i cukru waniliowego.
100g : B:6,9 W:29 T:12,5 263 kcal
przeciętna porcja, jak na zdjęciu, 1/8 ciasta (ok.80g) : B: 5,5 W: 23 T:10 210 kcal

2. Z cukrem waniliowym w cieście i z posypką z cukru pudru z cukrem waniliowym.
100g : B:6,9 W:34 T:12,5 277kcal
przeciętna porcja, jak na zdjęciu, 1/8 ciasta (ok.80g) : B: 5,5 W: 27 T:10 221 kcal

UWAGI:
1. Zamiast kaszy manny, mąki pszennej można dodać mąki pszennej typu Graham 1850 lub pszennej razowej (ale z razowej otręby bym odsiała i odrzuciła, bo i tak w tym cieście jest strasznie dużo błonnika z jabłek i kaszy.

2. Być może jakaś inna kombinacja mąk będzie smaczniejsza / zdrowsza - to już rzecz gustu i praktyki. Starałam się, aby to było w miarę zdrowe i w miarę zjadliwe .
Przy zachowaniu podobnej ilości jajek, proszku do pieczenia, tłuszczu, małym dodatku śmietany - można zmieniać mąki i ich proporcje. Ważne, aby ciasto było gęste, nie za mokre i dobrze by było w nim trochę glutenu, choć może i bez niego by wyszło. Ja na razie ciągle jestem w fazie eksperymentów z innymi mąkami, niż pszenna i nie mam po prostu doświadczenia.
Na pewno kruchość nadają ciastom mąka gryczana, kasza manna, mąka krupczatka - więc dobrze, aby choć jedna była w składzie w większej ilości.
Tłuszcz też jest istotny - zmniejszając ilość, spowoduje się, że ciasto będzie bardziej miękkie niż kruche i gorsze w smaku.

3. Jeśli ktoś lubi dużo jabłek, to można dać jeszcze więcej, np.500g.

SMACZNEGO !





















Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-03 17:48:47
3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94123 Napisanych postów 363947 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667644
Ale fajowe
Oczy jedza

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68327
Dzięki, lodzianin :). Może makro to nie jakaś rewelacja, ale z drugiej strony jest to sycące ciasto.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94123 Napisanych postów 363947 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667644
Nie kazdy redukuje
Polowa masuje
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68327
Rzeczywiście, na masie ten cukier puder to wielkie nic.

Wkleję jeszcze skład. Wersja "masowa" i "redukcyjna".








Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-03 18:08:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pysznie wygląda, trzeba patrzeć jakościowo na jedzenie a nie tylko pod kątem kcal
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68327
Dzięki, Malinowa, też tak myślę :). Poza tym co z tego, że coś ma mało kcal, kiedy jest tak lekkie, że i tak zjada się za dużo, a "konkretem" przynajmniej można się najeść na dłużej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 515 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13353
fajne, ale przekombinowane. Tyle składników, że skończyłem czytać w połowie i tylko zobaczyłem zdjęcia :). Szarlotki to jest to :).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1118 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68327
Nie jest to pięciominutowe ciasto, podobnie jak i tradycyjna szarlotka, ale nie uważam, aby było przekombinowane. Składniki proste i wystarczy je wymieszać w misce, nie trzeba zagniatać, wałkować itp. Natomiast dlatego jest ich więcej, że sama gryczana mąka jest moim zdaniem zbyt "przaśna" i ciasto byłoby niesmaczne. Nie lubię super zdrowych ciast o smaku i konsystencji czarnego chleba z otrębami... Jabłka można z powodzeniem rozdrobnić na plasterki w malakserze, żeby było szybciej. Poza tym tu nie chodziło o szybkość przygotowania ciasta, tylko o zrobienie czegoś podobnego do tradycyjnej szarlotki, ale ze zdrowszych składników, niż biała mąka :) .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
A tą kaszę manna czym można zastąpic ? Nie używam jej w kuchni, ale mam kaszkę manną gryczana i owsianą. Aaaa i kaszkę kukurydzianą. Wg mnie pasowałaby najlepiej owsiana, ale nie jestem pewna.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Spróbowałabym z owsianą także

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TORT LOW CARB migdałowo-śmietanowy z owocami by Yosis

Następny temat

Ciasto drożdżowe z jabłkami na mące gryczanej i owsianej

WHEY premium