Składniki ciasta na 3 szt:
Mąka 450g
oliwa z oliwek 25ml
łyżeczka soli ok 4g
łyżeczka cukru ok 4g
woda 290ml
drożdże 10g
Woda+drożdże+cukier - robimy zaczyn i odczekujemy około 15 min
w osobnej misce wsypujemy połowę mąki i po ok 15 minutach dolewamy wcześniej zrobiony zaczyn i mieszamy rękoma,
po dokładnym wymieszaniu dosypujemy drugą część mąki, oliwę i sól.
Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po wyrobieniu dzielimy na trzy porcje i "kulkujemy" :) każda będzie ważyła około 250g
Wkładamy do szczelnego pojemnika i do lodóweczki na 24h.
Po wyjęciu z lodówki na drugi dzień podsypujemy delikatnie stolnicę mąką pszenną i wałkujemy lub rozciągamy na około 30cm.
Piekarnik musimy mieć ustawiony na około 250 st. pieczemy około 15 minut
Z dodatków wybrałem:
tuńczyka w kawałkach (60g),
oliwki zielone (30g),
szpinak (40g),
3 ząbki czosnku (7g)
mozzarella (100g)
Wartości odżywcze pizzy: 988kcal
Białko 60g
Tłuszcze 36g
Węglowodany 101g
Jak wam się podoba moje dzieło :D ?