Wiele osób nie wyobraża sobie kanapek, sałatki jarzynowej, sosów czy jajek bez dodatku majonezu. Jemy go chętnie, ponieważ poprawia smak potraw. Czy majonez może by zdrowym dodatkiem? Czy należy traktować go jedynie jako wysokoenergetyczny i niezdrowy dodatek? Na co zwrócić uwagę wybierając majonez?
Podstawowymi składnikami majonezu są: musztarda, olej roślinny, woda oraz żółtka jajek. Wydaje się więc, że produkt taki, może być dobrym źródłem tłuszczy w diecie.
Niestety, komercyjny majonez pełen jest niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są częściowo utwardzane. Wynika to z faktu, że do produkcji majonezu wykorzystuje się roślinne oleje rafinowane. Ponad to należy wspomnieć o dodatkach takich jak sztuczne aromaty, zagęstniki, cukier, słodziki czy żółtka w proszku.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4400/czy-majonez-moze-byc-zdrowym-dodatkiem