Składniki:
-600g dyni
-60g mąki ryżowej
-70g mąki z amarantusa
-4 całe jajka
-6 białek
-60g mleka kokosowego
-20g miodu leśnego
-50g fig suszonych
-50g orzechów (nekowce 25g + orzechy włoskie 25g)
-20g kakao
-skórka starta z jednej pomarańczy
-2 łyżeczki sody
Przyprawy:
-3 łyżeczki cynamonu
-1,5 łyżeczki imbiru
-1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
-łyżeczka goździków do posypania
Wykonanie:
0) Zalewamy figi wrzątkiem na ok 30min.
1) Obieramy i gotujemy dynię do miękkości. Jak wystygnie blendujemy.
2) W międzyczasie odmierzamy suche składniki(mąki, kakao, soda, przyprawy) i mieszamy ze sobą.
3) Siekamy orzechy i kroimy drobno figi.
4) Jajka oraz żółtka miksujemy razem przez chwilę. Nie ma potrzeby ubijania białek osobno.
5) Do puree z dyni dodajemy mleko kokosowe oraz miód i blendujemy przez chwilę a następnie dodajemy do masy jajecznej.
6) Miksujemy całość stopniowo dosypując składniki suche.
7) Odkładamy mikser, wrzucamy figi, skórkę pomarańczową i orzechy oraz mieszamy lekko łopatką.
8) Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i posypujemy kilkoma goździkami.
9) Pieczemy 45 min w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej nagrzany)
Enjoy!
Makro całości:
BWT: 80g/164,4g/74,8g
Nie róbcie na święta bo Wam zjedzą
Zmieniony przez - prin w dniu 2015-12-08 20:33:36
Musisz podnosić spore sztangi by mieć spore sukcesy. Jak podnosisz małe, masz małe.
When life throws me lemons… I make lemonade!
DT: http://www.sfd.pl/DT_prin__eat,_train_&_gain-t1072009-s38.html