SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Brownie z batatów ( ciasto )

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4279

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4520 Napisanych postów 35795 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263130
Tym razem czas na "brownie" z batami w roli głównej

Przepis jak zwykle bardzo prosty, nasza przygoda w kuchni ograniczy sie do kilku podstawowych czynności typu - użycie blendera

Jest to oczywiście przepis "startowy", wszelkie modyfikacje / kwestie dodatków itd będą wychodziły w praniu - zachęcam do inwencji
Składniki i ich ilość również można dopasować pod swoje makro / założenia diety czy inne sprawy

Robiłem dziś pierwszy raz, więc składniki dobrałem mniej więcej na oko ... pozytywne zaskoczenie, ciasto wyszło bardzo smaczne.
Konsystencja wilgotna - bardzo mi taka odpowiada

do dzieła....

SKŁADNIKI
- 400-500g batatów
- 3-4 jajka
- banan
- odżywka białkowa ~60g
- mąka kukurydziana ~40g
- olej kokosowy ~ 25g + 2g na przesmarowanie blaszki
- kakao ~15g
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

(jeśli ktoś oczekuje dużej słodkości można użyć dodatkowo użyć jakiegoś słodziwa )


PRZYGOTOWANIE
- rozgrzewamy piekarnik na 180'C
- obieramy bataty ze skóry i kroimy na kawałeczki
- wrzucamy wszystkie składniki do miski / garnka i blendujemy na gładko (tutaj oczywiście wychodzi kwestia blednera, mój jest dość przeciętny)
- blaszkę delikatnie smarujemy odrobiną oleju koko
- wylewamy mase na blaszkę i wstawimy do piekarnika
- pieczemy... ja piekłem około 35 minut w 180'C, dużo oczywiście zależy od rozmiarów blachy - co za tym idzie grubości ciasta.
(wymiary mojej blaszki 28,5 x 3,7 23 cm)
czy ciasto jest gotowe sprawdzamy wykałaczką - wbijamy w ciasto, jeśli coś do wykałaczki sie przykleja i ciągnie to znaczy, że jeszcze niegotowe
- gdy ciasto jest gotowe wyciągamy z piekarnika i czekamy aż ostygnie

.... MOŻNA JEŚĆ !



WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA JEDNEGO MOJEGO KAWAŁKA:


146 kcal
9 B
16 W
5 T

Wartości dla całości podane na screenie
































Zmieniony przez - K_PS w dniu 2015-12-08 22:01:39
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Superowe,na pewno smaczne Tylko z proszkiem do pieczenia to już nie brownie
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4520 Napisanych postów 35795 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263130
Malinowa
Superowe,na pewno smaczne Tylko z proszkiem do pieczenia to już nie brownie



Szczerze? Nie wnikałem jakoś dogłębnie w nomenklaturę
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Historia brownie w ogromnym skróceniu jest taka że ktoś kiedyś zapomniał dodać proszku do pieczenia i mleka do ciasta ,a że wyszło takie smaczne to tak już zostało

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94421 Napisanych postów 364346 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668864
kurcze fajne lubie takie konsystencja
1

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94421 Napisanych postów 364346 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668864
a jak to białeczko ogolnie ?

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4520 Napisanych postów 35795 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263130
Białko allnutrition bardzo smaczne

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4520 Napisanych postów 35795 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263130
Dziś jeszcze dojadam i zdecydowanie na drugi dzień też jest bardzo dobre, ciasto nie traci na wilgotności więc śmiało może sie nadać jako posiłek do pracy/szkoły


zjedzony z lodami z przepisu Malinowej




2

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Ja patrzę na te ciachooooo z batatów z tą polową lodową i cieknie mi ślinkaaaa
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4520 Napisanych postów 35795 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263130
blue_hope
Ja patrzę na te ciachooooo z batatów z tą polową lodową i cieknie mi ślinkaaaa



również dobrze wspominam ...
i na pewno powtórzę

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9922 Napisanych postów 5612 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18329
bardzo apetycznie się zapowiada
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki kupić blender.

Następny temat

testtest

WHEY premium