Jeszcze kilka dekad temu próżno było szukać w naukowej prasie choćby wzmianek na temat pozytywnych skutków zdrowotnych wynikających z konsumpcji kawy, dziś natomiast coraz częściej wspomina się o tym, że regularne jej spożywanie może nieść za sobą szereg korzyści. M.in. zaobserwowano, że osoby, które pijają na co dzień kawę rzadziej chorują na cukrzycę. Do niedawna jednak nie potrafiono określić jakie dokładnie mechanizmy leżą u podłoża tej zależności oraz – które substancje za nią odpowiadają. Teraz sytuacja się zmieniła!
Kawa – napój renesansu
Nie tylko wybornie smakuje, nie tylko znosi zmęczenie i pobudza do aktywności, nie tylko przyspiesza przemianę materii ale także… chroni przed cukrzycą. Cóż, choć trudno w to uwierzyć, przeciwcukrzycowe właściwości kawy mają poparcie w literaturze fachowej. I co ciekawe, choć oficjalnie – również w odniesieniu do profilaktyki cukrzycy – poleca się wypijanie 2 – 3 filiżanek wspomnianego napoju na dobę, to istnieją badania, które pokazują, że im wyższe spożycie kawy, tym ryzyko jest mniejsze. Do takich wniosków doszli holenderscy naukowcy, którzy zaobserwowali że osoby pijące 7 filiżanek kawy dziennie mają o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy II typu niż kawowi abstynenci.
To nie kofeina
Wbrew temu co mogłoby się wydawać, kofeina nie ma nic wspólnego z notowanych efektem. Mało tego – wspomniany alkaloid podawany samodzielnie może negatywnie wpływać na stan gospodarki glukozowej. Tak więc, ja łatwo się domyślić kawa zawiera także inne substancje, które nie tylko znoszą negatywny wpływ kofeiny na wrażliwość insulinową, ale dodatkowo wykazują właściwości prozdrowotne i usprawniają działanie insuliny i transport oraz metabolizm glukozy. Od dawna przypuszczano, że są to któreś z polifenoli obficie występujących w ziarnach kawy, nikt nie umiał jednak ich precyzyjnie wskazać. Przełomowe okazało się badanie wykonane przez zespół duńskiego naukowca, dr Gregersena ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus, który postanowił zweryfikować wpływ różnych substancji zawartych w kawie na hodowlach komórkowych.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4418/tajniki-przeciwcukrzycowego-dzialania-kawy