Przepis autorstwa użytkowniczki qgqtq
*Składniki:
-1 kg jabłek (obranych i startych na tarce - wyszło 650g),
-łyżeczka cynamonu,
-4 jajka,
-150g masła,
-250g zmielonych płatków owsianych,
-60 g odżywki białkowej (smak cookies and cream),
*Kruszonka:
-30g masła,
-15g odżywki białkowej,
-20g płatków owsianych,
-50g mielonych migdałów.
*Wykonanie:
-Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na patelnie, dodajemy łyżeczkę cynamonu i chwilę podsmażamy.
-W czasie gdy jabłka są na patelni miksujemy masło na puch, dodajemy 3 żółtka i jedno całe jajko, 60g odżywki białkowej i 250g zmielonych płatków owsianych. Masa ma być gęsta. Wykładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
-Jabłka ściągamy z ognia, bialka jaj ubijamy na sztywną pianę i wszystko łączymy razem.
-Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
-Na podpieczony spód wylewamy jabłka z pianą i posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 minut (175stopni).
Wartości:
3474 kcal,
B:124
T:221
W:252
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 22:16:14
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html