SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[NA ŚWIĘTA] Buraki kiszone , barszcz kiszony by danones

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2944

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Przepis użytkowniczki danones



Składniki:


- 2 kg buraków (muszą być świeże, twarde)
-3 marchewki
-2 pietruszki
-2 cebule
-główka czosnku (cała ale nie bardzo duża)
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soli
-opakowanie kminku
-woda ugotowana przestudzona letnia



Przygotowanie:

1.Warzywa myjemy ale nie obieramy z łupek
2.Buraki, marchewkę, pietruszkę kroimy na kawałki (takie mniej więcej 2 na 2 cm)
3.Cebulę kroimy na pół albo na ćwiartki
4.Warzywa układamy warstwami w słoju - najpierw buraki, potem warstwa pozostałych warzyw, potem znowu buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu.
5.Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów


Barszcz kisi się około tygodnia. Można pod koniec próbować, tak żeby nie był za kwaśny.
Jeśli chcemy żeby barszcz szybciej się zakisił to można dodać z poprzedniego kiszenia tak 1/4 szklanki barszczu - wtedy kiszenie trwa tylko 3-4 dni.

Barszcz można pić z kubeczka albo ugotować zupę.
Żeby ugotować zupę należy ugotować najpierw wywar z 1 kg buraków (już obranych i pokrojony), buraki z wywarem zostawić na noc, wtedy wywar nabierze ładnego koloru. Do tego wywaru dolewamy kiszony barszcz (ilość zależy od tego jak bardzo kwaśną chcemy mieć zupę). Całość doprawiamy solą i pieprzem, innymi przyprawami wg uznania.
Można też dodać wywar z mięsa jeśli ktoś lubi.


Uwaga - po dodaniu kiszonego barszczu zupy już nie gotujemy.

Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w zakręconym słoiku.




Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 22:01:02

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94448 Napisanych postów 364376 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1668955
rewelka będę testował

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9930 Napisanych postów 5612 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18329
Fajny pomysł na barszcz własnej roboty!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 46 Napisanych postów 842 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 71137
Malinowa
(...)Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w zakręconym słoiku.

Zastanowiło mnie, dlaczego trzeba wyrzucić te warzywa - przecież chyba się je np. kiszone buraki...?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Szczerze mówiąc nie wiem, to przepis autorstwa danones, aczkolwiek pewnie jak ktoś lubi to może zjeść,nie widzę przeszkód

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Ostatnio kisiłam buraki i sobie soczek taki pijam. Dzisiaj na śniadanie poszła ostatnia porcja. Spróbuję następnym razem z warzywkami. Nolose można zjeść. Ja jedną porcję zjadłam nawet. Ale twarde bardzo więc trzeba by pomyśleć o starciu ich na tarce i myślę że spokojnie można szamać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
Nastawione. Dzięki za przepis
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
Przepyszny barszcz na tych kiszonych burakach wyszedł. Polecam patent z kiszeniem
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1122 Napisanych postów 3775 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68433
Tego smaku nie da się zastąpić octem czy cytryną ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 495 Napisanych postów 3983 Wiek 42 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 51950
Właśnie nastawiłem z myślą o świątecznym barszczu. Podbijam wątek, może ktoś skorzysta...
Pozdro600



1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Święta tuż tuż

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[NA ŚWIĘTA] Pianki cynamonowe by marcia1990

Następny temat

białka jaj

WHEY premium