Odpowiednio ukształtowana masa mięśniowa to nie tylko element estetyki w sportach sylwetkowych, ale również odpowiednia podbudowa konstrukcji naszego ciała decydująca o jego sprawności i dająca odpowiednie możliwości reakcji na bodźce ruchowe. Niemniej jednak, gdy patrzymy z perspektywy osób zaangażowanych w budowanie masy mięśniowej potrzebnej do zaspokojenia odpowiednich wymagań: wyglądu i prezentacji (sporty sylwetkowe), siły i masy (podnoszenie ciężarów, wyciskanie) czy też długotrwałe wykorzystanie mięśnia do systematycznej pracy (sporty wytrzymałościowe), możemy zauważyć, że w każdej z wymienionych sytuacji budowa mięśnia bez względu na jego masę całkowitą ma kardynalne znaczenie. Do tego potrzebna jest odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta indywidualna. Ale nawet i ona jest niewystarczająca, jeśli zaistniały inne ograniczenia. Przykładowo, na efektywność diety i jej wynik ma wpływ stan wcześniejszego odżywienia organizmu, sposób odżywiania i gama produktów w diecie, potencjalnie występujące zaburzenia metaboliczne, w tym szczególnie insulinooporność.
Gdy przykładamy się do reżimu dietetycznego, a jednak coś idzie nie tak i oczekiwane rezultaty są dużo gorsze niż spodziewane, zadajemy sobie pytanie: dlaczego dieta nie działa?
Jednak za tym idą kolejne pytania, na które odpowiedzi są trudne lub bardzo trudne. Należałoby zweryfikować, czy czasem dieta nie jest dla nas po prostu źle dobrana?
(...)
JAKA POWINNA BYĆ DIETA PROWADZĄCA DO PRZYROSTU MASY BEZTŁUSZCZOWEJ?
(...)
cały artykuł do przeczytania w 37. numerze magazynu Perfect Body w sprzedaży na początku stycznia 2016 w:
salonach prasowych Kolporter, Empik oraz RUCH,
punktach Perfect Body Center,
najlepszych sklepach z suplementami diety i odżywkami dla sportowców,
prestiżowych klubach fitness.