SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sina wołowina

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 35944

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 41 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1640
Witam,
zakupiłem wczoraj w biedronce pakowane mięso wołowe, bardzo cienko pokrojone ( ala steki ), data ważności do 21 grudnia.
Chcę je właśnie usmażyć ale jest na nim kilka sporych czaro-brązowych plam, nie śmierdzi ani nie jest lepiące.
Czy to się nadaje do spożycia, czy iść zareklamować, pierwszy raz się z takim czymś spotykam.

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Wołowina jest mięsem otrzymywanym z bydła o wieku powyżej pół roku. Jest ona zaraz za drobiem i wieprzowiną najważniejszym mięsem kuchni europejskiej a pierwszym w kuchni amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są:

- Stany Zjednoczone,
- Brazylia,
- Chiny.
- Unia Europejska,
- Indie.

Niestety w Polsce hoduje się głównie mleczne rasy bydła. Dlatego też jakość mięsa wołowego jest gorsza, niż w krajach gdzie hodowla ras mięsnych jest bliższa tradycji. Z kolei elementy z ras mięsnych dostępne w sklepach są dość drogie. Dlatego też te dwa czynniki powodują, że w Polsce nie jest ona aż tak popularna. Wśród najpopularniejszych elementów wołowych wyróżnić należy:

- polędwicę,
- antrykot,
- rozbratel,
- rostbef,
- udziec,
- ligawa.

Barwa mięsa wołowego może zmieniać się wraz z przechowywaniem. Normalne jest to, że mogą pojawić się zielonkawe, sine, czy szare przebarwienia. Wynika to z resztek krwi wydostającej się z mięsa. Więcej na ten temat warto przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/2821/jak-wybrac-dobra-wolowine 



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 1357 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 57599
To pewnie krew która z tego mięsa wypłynęła.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Właśnie miałam pisać, że to pewnie krew, czasem mięso ma "sińce"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 41 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1640
Ok podziękunek po raz kolejny blue_hope :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Proszę ; )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Zawsze możesz fotkę dać.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 41 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1640
Trochę poszukałem, i znalazłem informację że przy styczności z tlenem rzekomo mogą powstawać owe sińce.
Mniej więcej prezentuje się to tak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Masz opisane skąd są Ciemne plamki
http://potreningu.pl/articles/2821/jak-wybrac-dobra-wolowine 

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Jest ok. Śmiało możesz spożywać.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jadłospis w dzień treningowy

Następny temat

Własny shake węglowodanowo-białkowy zamiast gainera.

WHEY premium