SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[NA ŚWIĘTA] Ciasto ciecierzycowo - cytrynowe by liqierek

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1329

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ciasto ciecierzycowo - cytrynowe




Przepis użytkowniczki liqierek

Składniki

Ciasto:

200g sucha ciecierzyca
3x jajka całe
20g rodzynki suszone
1-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżeczki cynamonu (polecam dać naprawdę dużo)
1x cytryna (sok + skórka)
aromat cytrynowy

Krem:
12g żelatyna
180g serek homogenizowany
100-120g jogurt naturalny
25-30g odżywki czekoladowej

Polewa:
10 g kakao
1-3 łyżeczki soku z cytryny
1-3 łyżeczki wody zwykłej (ja dawałam przefiltrownej)
starta skórka z całej cytryny

Przygotowanie:

1.Ciecierzycę moczymy przez noc, na drugi dzień gotujemy do miękkości.
2.Skórkę cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy całą.
3.Odsączamy ciecierzycę i dodajemy: jajka, cynamon (srrrogo cynamonu), sodę oczyszczoną, rodzynki oraz aromat cytrynowy. Mieszamy, blendujemy. Dolewamy soku z cytryny, ok. 1/4 szklanki można troszkę więcej(ciasto będzie przypominać wyglądem mus jabłkowy)
4.Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy.
5.Wkładamy do nagrzanego piekarnika: 180-190 stopni, do suchego patyczka - około 45 minut.
6.Po upieczeniu wyciągamy i odwracamy ciacho oraz czekamy aż ostygnie.
7.Po ostygnięciu kroimy ciach na dwie części i dopiero wtedy przystępujemy do robienia kremu oraz polewy.

8.3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok. 1/3 szklanki wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia. W między czasie mieszamy serek homo, jogurt i odżywkę białkową. Wstawiamy do lodówy, żeby czekało na żelatynę. W między czasie, do blaszki znowu dajemy papier do pieczenia i wkładamy dół ciacha.

9.Wystudzoną żelatynę wlewamy do naszego kremu i mieszamy porządnie do połączeni się. Zalewamy tym kremem dół ciacha i przekładamy górną częścią( Krem się wyleje, ale to nic - i tak ładnie zgęstnieje)

10Do garnka wsypujemy kakao, dodajemy skórkę cytrynową. Dolewamy na początek 2 łyżeczki soku cytrynowego i wody, i mieszamy mieszamy. Jeżeli stwierdzimy, że potrzebujemy więcej wody/soku dodajemy, ale po łyżeczce, żeby nie zrobiła się zbyt rzadka. Polewę od razu rozsmarowujemy po cieście i całość wkładamy do lodówki.


Wartości:

1340kcal
B:119g
T:37g
W:113



Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-12-21 22:06:46
4

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Wirtuoz kulinarny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 779 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 12820
Bardzo fajne! Do zrobienia

Musisz podnosić spore sztangi by mieć spore sukcesy. Jak podnosisz małe, masz małe.


When life throws me lemons… I make lemonade!

DT: http://www.sfd.pl/DT_prin__eat,_train_&_gain-t1072009-s38.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[NA ŚWIĘTA] Razowe brownie pomarańczowe by liqierek

Następny temat

[NA ŚWIĘTA] Ćwikła z chrzanem by Malinowa

WHEY premium