Z racji tego, iż ostatnio sporo mówi się wpływie spożywania glutenu na nasze zdrowie, warto poświęcić trochę uwagi chorobie, której objawy są bezpośrednio powiązane właśnie ze wspomnianym składnikiem pożywienia. Celiakia jest co prawda chorobą rzadką, ale może okazać się bardzo niebezpieczna w sytuacji w której bądź to nie zostaje w porę zdiagnozowana, bądź też jej istnienie jest bagatelizowane przez osobę nią dotkniętą.
Definicja celiakii
Celiakia zwana też chorobą trzewną to przewlekła enteropatia (czyli stan patologiczny w obrębie jelit), która ma podłoże autoimmunologiczne. Przypadłość ta powiązana jest bezpośrednio z reakcją organizmu na gluten obecny w pożywieniu i ma podłoże dziedziczne. W wyniku ekspozycji na działanie tego składnika dochodzi do rozwoju stanu zapalnego w obrębie jelit co w dalszym następstwie prowadzi do zaburzenia procesów wchłaniania wielu ważnych składników pokarmowych takich jak witaminy i składniki mineralne.
Czym jest gluten?
Gluten to polipeptyd obecny w pokarmie. Jego naturalnym źródłem są zboża takie jak pszenica, jęczmień i żyto, ale należy wiedzieć, iż także inne zboża, jak również produkty niezbożowe mogą być nim zanieczyszczone co ma bardzo duże znaczenie w przypadku osób dotkniętych celiakią, gdyż nawet niewielkie ilości tego białka mogą wpływać negatywnie na stan zdrowia w przypadku istnienia wspomnianej choroby. Objawy mogą utrzymywać się jeszcze przez długi czas po nawet jednorazowej ekspozycji na działanie glutenu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4434/podstawowe-informacje-na-temat-celiakii