SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Słodziki: tuczą czy pomagają schudnąć?

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 850

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Niskokaloryczne zamienniki cukru od wielu lat uznawane są za kontrowersyjny składnik diety. Dużo emocji budzi zarówno ich oddziaływanie na zdrowie jak i wpływ na masę i skład ciała. W niniejszym opracowaniu chciałbym zająć się pokrótce tym drugim aspektem, jest on bowiem szczególnie zaskakujący, w końcu przecież substancje takie jak aspartam czy sukraloza są niemalże bezkaloryczne (w przeciwieństwie do sacharozy). Czy więc w ogóle jest możliwe, że związki te nie tylko nie ułatwiają odchudzania, ale jeszcze je komplikują sprzyjając przyrostowi masy ciała?


Niskokaloryczne zamienniki cukru - co to takiego?

Niskokaloryczne zamienniki cukru, zwane też słodzikami nazywane są substancje słodzące, “stworzone” po to by zastępować nimi cukier i obniżać w ten sposób wartość energetyczną pokarmu. Do słodzików zaliczyć można m.in.:



aspartam (z którego spożywaniem wiąże się najwięcej kontrowersji i który jest zarazem najlepiej przebadaną pod względem wpływu na zdrowie sztuczną substancją słodzącą),
sukraloza (postrzegana obiegowo jako „bezpieczny zamiennik aspartamu” tak naprawdę, wcale nie jest lepiej przebadana od innych słodzików, a z jej stosowaniem także wiążą się pewne kontrowersje, co wynika z faktu, iż uwalnia ona pewne ilości chlorofruktozy i chloroglukozy)
acesulfam potasu (w zasadzie w odniesieniu do tego związku można byłoby mieć większe zastrzeżenia niż w stosunku do aspartamu, niemniej jednak FDA i EFSA po wnikliwych badaniach uznają ten słodzik za bezpieczny),
sacharyniany (badania na szczurach wykazały, że związki te są zdecydowanie szkodliwe, badania na ludziach jednak nie potwierdziły niekorzystnego wpływu na organizm),
cyklaminiany, (pod wpływem działania bakterii jelitowych może z nich powstawać cykloheksyloamina – substancja szkodliwa, dlatego też górny bezpieczny limit spożycia ustalony jest na dość niskim pułapie w porównaniu np. do aspartamu),


Do słodzików zaliczane są także poliole, czyli alkohole wielowodorotlenowe, które również charakteryzują się słodkim smakiem i niższą kalorycznością oraz innym metabolizmem niż sacharydy takie jak sacharoza, glukoza czy fruktoza. Powyższe właściwości sprawiają, że uznawane są także za bardziej „dietetyczne” niż stołowy cukier. W krajach Unii Europejskiej, przemyśle spożywczym stosuje się następujące poliole:


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4443/slodziki-tucza-czy-pomagaja-schudnac 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

wizyta u lekarza; tegretol, ganglion, ból mostka

Następny temat

czy to normalne?

WHEY premium