Jeżeli chodzi o ten temat to generalnie nie istnieją jakieś szczególne interakcje między wspomnianymi lekami a suplementami. Jednak ogólnie w kwestii interakcji pomiedzy niektórymi lekami o pewnymi składnikami pożywienia warto wspomnieć o paru sprawach:
Poniżej przedstawie fragmenty artykułu jaki kiedyś opublikowałem w KiF pt. “Interakcje leków z pożywieniem” - może coś sie przyda
Napoje takie jak kawa czy herbata mogą dość silnie upośledzać wchłanianie żelaza.
Szczególnie wyraźnie reakcja ta zaznacza się po wypiciu herbaty, która zawiera znaczne ilości taniny – związku tworzącego z żelazem trudno wchłaniające się kompleksy. Uwaga ta kierowana jest szczególnie do osób leczących się z powodu niedokrwistości, gdyż popijanie preparatów żelaza herbatą, może nie wywoływać określonych efektów terapeutycznych, wydłużać czas leczenia oraz narażać na niepotrzebne koszty wykonywania dalszych badań diagnostycznych. Najbezpieczniejszym więc i najpewniejszym rozwiązaniem będzie popijanie wszystkich leków zwykłą wodą.
Łączenie diety tłuszczowej z ECA może okazać sie niebezpieczne
Wolne kwasy tłuszczowe, które przedostają się z pożywienia do krwi, wiązane są przez określone białka, z którymi wiąże się także wiele leków. Dochodzi wówczas do rywalizacji pomiędzy kwasami tłuszczowymi a cząsteczkami wprowadzanego preparatu, w efekcie czego część leku pozostaje niezwiązana i tym samym wzrasta siła jego działania i toksyczność. Do leków wiążących się z białkami plazmy należą między innymi preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy, np. Aspiryna. Należy mieć na uwadze, iż blokada części białek transportowych może być wywołana nie tylko dietą bogatotłuszczową, ale także głodzeniem lub redukowaniem tkanki tłuszczowej, bowiem wówczas dochodzi również do silnego wzrostu poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Ponieważ wiele osób w okresach kształtowania definicji mięśniowej sięga po Aspirynę i jednocześnie stosuje dietę tłuszczową, należy mieć na uwadze, iż w tym okresie lek ten może wykazywać znacznie silniejsze działanie.
Kofeina i aspiryna
Aspiryna i polipiryna - preparaty które często wykorzystywane są w likwidowaniu przeziębień, bólów głowy oraz w leczeniu wielu chorób przebiegających z gorączką, mogą w obecności kofeiny wyraźnie zwiększać swoje działanie przeciwbólowe. Jak się okazuje działanie leku i kofeiny podanych jednocześnie jest o wiele silniejsze niż przyjęcie tych środków oddzielnie. Wpływają one bowiem w różny sposób na pracę przekaźników procesów bólowych. Osoby które stosują przed treningiem aspirynę i jednocześnie lek ten popijają mocną, czarną kawą, są wstanie wykonać bardzo ciężki wysiłek. Należy jednak pamiętać, ze tego typu działania mogą wywoływać w organizmie stan przetrenowania, upośledzać prawidłowe funkcje układu nerwowego i innych narządów oraz powodować liczne urazy.
Mleko i aspiryna
Leki, po przedostaniu się do krwiobiegu są natychmiast metabolizowane. W efekcie tych przemian powstają rozmaite związki, które przeważnie zaliczane są do grupy słabych kwasów względnie zasad. Część tych substancji jest następnie wydalana z moczem. Jednak sprawność tego procesu uwarunkowana jest pewnymi mechanizmami. Jeżeli produkty rozpadu leku oraz wydalany mocz posiadają odczyn kwaśny, istnieje ryzyko powrotu substancji farmakologicznej z powrotem do krwiobiegu i tym samym, jej oddziaływanie na organizm będzie przedłużone. Istotnym elementem przyspieszającym wydalanie leków może być odpowiednie sterowanie odczynem pH moczu za pomocą pożywienia. I tak, pokarmy takie jak mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, które zakwaszają mocz, zwiększają skutecznie wydalanie leków o charakterze słabych zasad jak np. amfetamina. Z kolei produkty działające alkalizująco (mleko i jego przetwory, warzywa, owoce) na mocz, mogą zwiększać wydalanie leków o charakterze kwasowym, np. Aspiryny. Generalnie, wpływ na przyspieszony metabolizm i wydalanie leków wywiera pożywienie wysokobiałkowe.
Uwaga na azotany
Ostatnio wiele uwagi poświęca się obecności azotanów w pożywieniu. Związki te jako środki konserwujące oraz nawozy sztuczne mogą być obecne zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Niektóre warzywa, takie jak sałata, rzodkiewka, burak, kalarepa, szpinak, kapusta, marchew, ogórek czy kalafior posiadają szczególne umiejętności ich magazynowania. Z pośród produktów pochodzenia zwierzęcego duże ilości tych substancji mogą zawierać produkty wędzone, peklowane oraz żółte sery. Azotany posiadają zdolność utleniania hemoglobiny krwi, niszczenia witaminy A i beta-karotenu jeszcze przed wchłonięciem ich do krwi a także wykazują zdolność do tworzenia nitrozoamin – substancji o silnych właściwościach
wolnorodnikowych i rakotwórczych. Większość nitrozoamin powoduje powstawanie nowotworów w przełyku, wątrobie oraz jamie nosowej
Reakcjom nitrozowania ulegać mogą nie tylko związki azotowe obecne w pokarmie, ale także wolne aminokwasy, glutamina oraz wiele leków zawierających grupy aminowe jak: środki przeciwbólowe i antydepresyjne, a także efedryna i kwas foliowy. W efekcie przyjmowania tych leków oraz produktów żywnościowych zawierających azotany reakcje wytwarzania nitrozoamin mogą się szczególnie nasilić. Dlatego ważne jest aby w okresie przyjmowania wspomnianych preparatów farmakologicznych ograniczać spożycie produktów bogatych w azotany i azotyny i jednocześnie zwiększyć podaż witaminy C, która zapobiega niebezpiecznym reakcjom nitrozowania.
szukala