Przyprawy to cenny dodatek do zdrowej diety. Umiejętny ich dobór nie tylko poprawia walory kulinarne spożywanych potraw, ale także pomaga zaopatrzyć organizm w wiele cennych substancji. Przykładem przyprawy, która łączy w sobie nietuzinkowy smak i aromat z bogactwem związków prozdrowotnych jest kardamon.
Kilka słów wstępu na temat kardamonu
Kardamon to tak naprawdę trzy gatunki roślin należących do rodziny imbirowatych, których niedojrzałe nasiona od wieków wykorzystywane są zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych. Ojczyzną kardamonu są Indie, ale oczywiście przyprawa ta przyjęła się we wszystkich rejonach świata. W Polsce jednak ciągle nie docenia się jej walorów, a szkoda stanowić, posiada ona bowiem szereg ciekawych właściwości, które wykraczają poza walory smakowo-zapachowe.
Kardamon przeciw nowotworom
Kardamon zawiera pakiet substancji posiadających właściwości antyoksydacyjne i antyproliferacyjne. dzięki tym walorom pomaga zmniejszyć nadmierną aktywność wolnych rodników oraz zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym. Istnieją badania potwierdzające, że wyższe spożycie kardamonu może wiązać się z niższym ryzykiem występowania raka jelita grubego. Zależność ta wymaga jeszcze głębszego zbadania, niemniej biorąc pod uwagę dostępne dane, raczej należy być optymistą w kwestii przeciwnowotworowych właściwości kardamonu.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4445/kardamon---zapomniana-przyprawa-o-ciekawych-wlasciwosciach