SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trendy żywieniowe w roku 2016 - Cz. I

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 701

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Nowo rozpoczęty rok 2016, tak jak minione lata, zapewne przyniesie coś nowego w “obiegowej dietetyce”. W roku 2015 swoją pozycję wzmacniała dieta bezglutenowa, ciągle na topie okazała się być też “dieta paleo”, a w podejściu kulturystycznym zaobserwować można było zwiększenie zainteresowania dietą tłuszczową. Czy te trendy się zmienią? Pewności oczywiście mieć nie sposób. Biorąc pod uwagę dotychczasowe tendencje oraz sygnały płynące zarówno ze świata nauki a także przebłysków i hitów pojawiających się w literaturze popularno-naukowej, można pokusić się o pewne spekulacje.


“Bezgluten” ciągle na topie?

Dieta bezglutenowa od pewnego czasu cieszy się coraz większa popularnością. Eliminacją glutenu zainteresowane są bowiem bardzo często nie tylko jednostki dotknięte celiakią czy alergią na ten składnik, ale także osoby odchudzające się czy po prostu chcące się zdrowo odżywiać. Gluten na celowniku znalazł się już stosunkowo dawno, ale to właśnie dwa minione lata upowszechniły krytyczne podejście względem tego składnika diety. Przyczyniła się do tego moda na “dietę paleo” oraz dr William Davis, który spłodził prawdziwy hit rynkowy jakim bez wątpienia stała się  książka “Dieta bez pszenicy”.  


Póki co, nic nie wskazuje na to, by w roku 2016 dieta bezglutenowa nagle przestała być modna. Jednakże liczyć należy się z tym, że w obiegowym ujęciu pewne trendy zazwyczaj w pewnym momencie się zużywają, jeśli nie mają twardych podstaw naukowych. Gluten bez wątpienia jest kontrowersyjnym składnikiem pożywienia, który prawdopodobnie może być problemem dla większej grupy populacji, niż tylko osób dotkniętych celiakią czy alergią. Warto mieć na uwadze, że jednak na razie brakuje przekonujących dowodów na to, iż z glutenu powinni zrezygnować wszyscy bez wyjątku. Sprawę komplikuje fakt, iż nawet często cytowany naukowiec, Gastroenterolog Peter Gibson z Monash University w Australii, który przyczynił się do rozpowszechnienia przekonania, zgodnie z którym gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią, po dwóch latach zweryfikował swoje wnioski po przeprowadzeniu bardziej szczegółowych badań.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4458/trendy-zywieniowe-w-roku-2016---cz--i 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny, 82kg

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej

WHEY premium