O tlenku azotu w ostatnich latach mówi i pisze się sporo, nie tylko w odniesieniu do aspektów sportowych, ale choćby w odniesieniu do kwestii związanych z funkcjonowaniem układu krążenia. Dlaczego tlenek azotu jest taki ważny? No i skąd takie zainteresowanie nim w dziedzinie fizjologii wysiłku? Żeby odpowiedzieć na te pytania, trzeba najpierw wyjaśnić, czym jest tlenek azotu w istocie i jakie funkcje spełnia w naszym organizmie.
Tlenek azotu od podszewki
Tlenek azotu to aktywny biologicznie związek chemiczny, o niezmiernie doniosłej roli dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów, a zwłaszcza - układu krążenia, spełniając następujące funkcje:
relaksacja mięśni gładkich w obrębie naczyń krwionośnych (co m.in. obniża ciśnienie tętnicze krwi),
zmniejszenie agregacji płytek krwi, (działa antyzakrzepowo),
zwiększa miejscowo przepływ krwi, (bierze udział w procesie erekcji),
regulacja procesu neowaksularyzacji, (czyli tworzenia nowych naczyń krwionośnych),
pełnienie roli neuromodulatora w OUN, (m.in. wpływa na proces zapamiętywania),
oddziaływanie na proces wychwytu glukozy, (wpływ dodatni),
oddziaływanie na proces biogenezy mitochondriów ( sprzyja to poprawie zdolności wysiłkowych),
zwiększa pojemność tlenową i obniża koszt energetyczny wysiłku (poprawia wydolność).
Tlenek azotu, no-boostery, nieorganiczne azotany
Jak widać NO ma wiele ciekawych funkcji, z których znaczna część może bezpośrednio lub pośrednio przekładać się na poprawę ogólnie pojętej formy sportowej. Nic więc dziwnego, że suplementy mające zwiększać jego produkcję czyli tzw. no-boostery zawierające argininę, cieszą się tak dużym zainteresowaniem. Warto jednak wiedzieć, że jeszcze bardziej spektakularny wpływ na produkcję NO mogą mieć azotany zawarte w żywności, czego znakomitym przykładem jest sok z buraków będący obfitym ich źródłem. Sok ten jak i same buraki, wykorzystywane są z powodzeniem we wspomaganiu wysiłku!
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4469/azotany-arginina-tlenek-azotu-i-sposoby-zwiekszania-jego-produkcji