Każdy człowiek posiada w swoim jelicie grubym około 1,5kg bakterii. Około 85% z nich powinny stanowić pałeczki kwasu mlekowego. Dobre bakterie są nam niezbędne do życia. Wspomagają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Nie bez przyczyny mówi się, że wszystkie choroby zaczynają się w jelitach. Tymczasem okazuje się, że flora bakteryjna u osób szczupłych i osób otyłych znacznie się różni.
U osób otyłych obserwuje się niedobór „dobrych” bakterii jelitowych, przy jednoczesnym przeroście „złych” bakterii jelitowych. Te drugie mogą powodować pogorszenie trawienia, nudności, zwiększenie apetytu, bóle głowy, prowadząc z czasem do rozwoju chorób metabolicznych, takich jak: cukrzyca typu 2 czy oporność na leptynę.
Bakterie jelitowe regulują procesy trawienne zapobiegając biegunkom i zaparciom. Fermentują niestrawione składniki pożywienia, wpływają na przyswajalność substancji odżywczych, a także chronią przed wniknięciem do krwiobiegu szkodliwych substancji oraz rozkładają karcynogeny i toksyny obecne w żywności. Bakterie jelitowe wspomagają przekształcania nieaktywnego hormonu tarczycy T4 do aktywnej formy T3.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4482/czy-probiotyki-moga-wplywac-na-redukcje-tluszczu