Podążając za trendami królującymi w innych państwach europejskich oraz w Stanach Zjednoczonych, wprowadzamy do swojej diety różnego rodzaju ryże, bataty, komosy ryżowe, kasztany, nie pamiętając często o tym, co mamy wartościowego u siebie. Nie doceniamy kasz i często o nich zapominamy. Tymczasem są one wartościowym i smacznym elementem, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
W poprzednim artykule przybliżyłam właściwości kaszy jaglanej. Dziś chciałabym zachęcić was do włączenia do swojego jadłospisu kaszy gryczanej.
Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki. Na uwagę zasługuje fakt, iż gryka nie jest zbożem. Gryka a tym samym wytwarzana z niej kasza gryczana, zaliczana jest do rodziny rdestowatych. Do tej samej grupy zalicza się również szczaw oraz rabarbar.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4495/gryka-na-talerzu