O insulinooporności ostatnio mówi i pisze się wiele, podobnie też częstym tematem dyskusji, artykułów i rozmaitych opracowań jest wpływ witaminy C na nasze zdrowie. Co ciekawe, rzadko powyższe zagadnienia łączone są ze sobą w sposób, który wyeksponowałby istniejącą pomiędzy nimi zależność. Faktem niezaprzeczalnym jest to, że ona istnieje i ma duże znaczenie dla funkcjonowania organizmu.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to stan, który manifestuje się istotnym zaburzeniem homeostazy glukozowej, co wynika z obniżonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. W praktyce insulinooporność może przybierać różne formy. Dotyczyć może nieprawidłowości w obrębie samej insuliny lub zaburzeń na poziomie receptora insulinowego, a nierzadko także – dysfunkcji transporterów glukozy lub enzymatycznych elementów szklaku insulinowego. Insulinooporność to zatem problem złożony, który można rozpatrywać zarówno na różnych płaszczyznach insuliny, jak i również receptora i szlaku insulinowego. Jednocześnie odnosić się może do różnych tkanek i narządów (do tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej i wątroby).
Witamina C – biologiczna rola
Witamina C zwana też kwasem l-askorbinowym, to niezbędny składnik naszej diety. Związek ten pełni w organizmie ludzkim szereg ważnych funkcji. Do najważniejszych jego zadań należą:
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4500/insulinoopornosc-a-witamina-c