SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie o sposób hydrolizy białka serwatkowego

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 633

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 54 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4557
Cześć . Mam pytanko o hydrolizat białka serwatkowego. Czy po dodaniu do izolatu wody, i odczekaniu jakiegoś czasu np. 40 min uzyskamy białko zhydrolizowane ( hydrolizat ). Taką ciekawostkę przedstawił mi kumpel na siłowni co wydało mi się "bujdą" bo hydrolizat w suplementach jak wiemy powstaje przy udziale enzymów. Ale postanowiłem zgłębić temat. Oczywiście hydroliza sama w sobie zachodzi w środowisku wodnym jednak aby zhydrolizowac białko potrzebny jest katalizator ( zasada lub kwas) albo wspomniane enzymy. Wiec wymyśliłem, że zmieszanie izolatu czystego z wodą nie ma opcji żeby powstał hydrolizat, ale izolat do którego producent dodał pakiet enzymów to mnie zastanowiło bardziej. Tylko tutaj dochodzi kwestia jakich enzymów, temp, ph i czasu. Wprawdzie ph optymalne dla protez mieści się w szerokim zakresie, temp podawana w opisach technologicznych procesu enzymatycznej hydrolizy to max 60 stopni. Czy ta teoria się broni ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dawkowanie

Następny temat

Białko All Nutrition

WHEY premium