SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co jeść w czasie przeziębienia i grypy? Cz. II

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 931

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

W poprzedniej części artykułu traktującego o zaleceniach żywieniowych dla osób borykających się z infekcjami górnych dróg oddechowych, omówione zostały zalety wprowadzania do menu produktów takich jak ryby i owoce, które zasobne są w substancje wspierające układ odpornościowy. Sporo uwagi zostało też poświęcone autofagocytozie i jej znaczeniu dla odpowiedzi immunologicznej ustroju. Teraz przyszła pora na uzupełnienie tematu o szczegóły, które również mogą okazać się istotne w kwestii wspomagania walki z przeziębieniem i grypą.


Czosnek i cebula czyli siła tradycji

O tym, że czosnek i cebula to pożądane składniki diety w okresie walki z infekcjami górnych dróg oddechowych wiadomo od dawna. Mało kto jednak pamięta, by po nie sięgać, gdy pojawia się przeziębienie lub grypa. A szkoda, bo obiegowe przeświadczenie na temat ich unikalnych właściwości, ma wsparcie w wynikach badań naukowych. Związek taki jak allicyna (obecny w czosnku), wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe i wspiera pracę układu immunologicznego. Z cebuli można przygotować… syrop (chyba wszyscy pamiętamy go z dzieciństwa). Należy jednak mieć na uwadze, że specyficzny zapach czosnku i cebuli, którym po intensywnej konsumpcji „przesiąka” ciało, może być trudny do zniesienia dla otoczenia. Dlatego też decyzję o ewentualnej „terapii” warto dobrze przemyśleć, mając na uwadze aspekty społecznościowe…


Produkty fermentowane

Produkty fermentowane dostarczają cennych dla naszego organizmu składników. Znakomitym przykładem może tutaj być kiszona kapusta. Wbrew temu co można sądzić, jej walorem wcale nie jest wysoka zawartość witaminy C (tej zawiera ona stosunkowo niewiele). Kiszonki dość korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu odpornościowego, co związane jest z obecnością unikalnych produktów aktywności bakterii kwasu mlekowego (odpowiedzialnych za przebieg procesów fermentacyjnych). Substancje przez nie otrzymywane, z jednej strony lokalnie hamują namnażanie chorobotwórczych patogenów, a z drugiej – wspierają produkcję komórek odpornościowych w naszym organizmie.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4512/co-jesc-w-czasie-przeziebienia-i-grypy-cz--ii 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Alat, aspat, mocznik POZA NORMĄ

Następny temat

środki przeciwbólowe podczas zawodów

WHEY premium