Istnieje dość powszechne przekonanie zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo oraz makrony. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi oraz zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo i makarony mają wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Są jednak osoby, które z chlebem rozstać się nie potrafią. Czy rzeczywiście jest to konieczne?
Przeklęte węglowodany
W obiegowej opinii panuje przekonanie, że eliminacja węglowodanów w diecie redukcyjnej jest koniecznością. W rzeczywistości badania naukowe potwierdzają, że diety niskowęglowodanowe mogą być skuteczne w walce z nadprogramowymi kilogramami. W praktyce jednak okazuje się, że istotne jest wyeliminowanie lub ograniczenie cukrów rafinowanych – słodyczy, cukru stołowego, słodkich napoi. Całkowita rezygnacja z węglowodanów nie jest konieczna. Badania wskazują również na skuteczność diet wysokowęglowodanowych, zwłaszcza w przypadku osób aktywnych fizycznie.
Nie powinniśmy nadmiernie obawiać się węglowodanów. Wprowadzenie nieprzetworzonych, węglowodanowych produktów do diety takich jak kasze, ryże, ziemniaki czy owoce, może przyczynić się do uzyskania lepszych efektów diety.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4521/nie-potrafie-zrezygnowac-z-pieczywa---