W badaniach wykazano, że częste spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa jest pozytywnie powiązane z chorobami układu krążenia 1-3, rakiem i cukrzycą typu 2. Ostatnie metaanalizy wskazują również, że zwiększa ono całkowitą śmiertelność 4 , stąd też wysokie spożycie mięsa (niezależnie od ilości i jakości tłuszczu w nim zawartego) jest powszechnie postrzegane jako niezdrowe, jako coś, czego należy unikać. Chociaż istnieje wiele badań dokumentujących ten związek, wyniki nie zawsze są konsekwentne. Pojawiło się także kilka niespójności metodologicznych, co osłabia siłę rezultatów eksperymentów (więcej o tym za chwilę). Oprócz domniemanych zagrożeń zdrowotnych związanych ze spożywaniem czerwonego mięsa, udokumentowane zostały również ważne korzyści dla zdrowia, które omówię poniżej. Owe pozytywy konsumowania czerwonego mięsa muszą mieć równe szanse w przedostaniu się do wiadomości publicznej. W tym artykule przedmiotem mojego zainteresowania będzie zarówno ryzyko, jak i korzyści związane ze spożywaniem czerwonego mięsa. Biorąc pod uwagę wszystkie dane naukowe, pragnę udowodnić, że mięso obwiniane jest niesprawiedliwie...
„CIEMNA” STRONA MIĘSA - DOMNIEMANY SZKODLIWY WPŁYW NA ZDROWIE
CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA (ZAWAŁ SERCA, UDAR I CHOROBA WIEŃCOWA)
W badaniu, w którym odkryto znaczący związek między porcją czerwonego mięsa a ryzykiem choroby wieńcowej, po uwzględnieniu wieku, masy ciała, palenia, spożycia alkoholu, aktywności fizycznej i historii choroby wieńcowej w rodzinie (w analizie wieloczynnikowej) 1 wpływ ten okazał się nieistotny (mógł tutaj zadziałać przypadek). W innym badaniu odnotowano, że (...)
CZERWONE MIĘSO A ZDROWIE - NIE TAKI DIABEŁ STRASZNY ?
http://perfectbody.pl/ZDROWIE/4/643/CZERWONE-MIESO-a-ZDROWIE---nie-taki-diabel-straszny-.html