Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- puszka mleka kokosowego
- 2,5 szklanki gorącej wody
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- łyżka koncentratu pomidorowego / kilka łyżek passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka słodka, kolendra
- łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, czosnek i papryczkę chilli.
Dodać soczewicę, chwilę podsmażyć i zalać wodą. Dodać puszkę mleka kokosowego, zamieszać i gotować na wolnym ogniu. Dodać sól, pieprz, paprykę. Pod koniec, gdy krem zgęstnieje, dodać koncentrat pomidorowy lub passatę, chwilę podgotować i gotowe.
U mnie podane z grillowaną piersią z kurczaka, chilli i kolendrą.
* jeżeli krem będzie zbyt gęsty lub ktoś woli bardziej płynną formę, można oczywiście dodać więcej wody.
Wychodzą 4 porcje. Wartości dla jednej porcji kremu (takiej jak na zdjęciu):
330kcal
B 12g
T 27g
W 19g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html