Ze spożywaniem węglowodanów w posiłkach potreningowych wiąże się wiele kontrowersji. Niby okres powysiłkowy to czas, w którym szczególnie dobrze jest umiejscawiać produkty węglowodanowe, a z drugiej strony jednak coraz częściej można natknąć się na rozmaite teorie wskazujące, na potencjalne wady takich rozwiązań. Istnieje m.in. taki pogląd, który mówi, iż spożywanie węglowodanów po wysiłku, obniża wrażliwość insulinową. Warto się zastanowić czy założenie to jest prawdziwe.
Czym jest wrażliwość insulinowa?
Wrażliwość insulinowa to termin, który odnosi się do zdolności reagowania komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych na działanie insuliny - hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Rolą insuliny jest obniżanie podwyższonego poziomu glukozy we krwi do wartości optymalnej, poprzez transportowanie jej do tkanek obwodowych i wątroby. Dodatkowo hormon ten wpływa na transport aminokwasów oraz jonów fosforanowych i potasowych, a także inicjuje procesy syntezy i hamuje procesy kataboliczne.
Insulina i zaburzenia insulinowej wrażliwości
Insulina wywołuje swój fizjologiczny efekt po przyłączeniu do receptorów wyspecjalizowanych w odczytywaniu nadawanych przez nią sygnałów. Kiedy mechanizm działa prawidłowo w sytuacji, w której po zjedzeniu posiłku we krwi pojawia się glukoza, trzustka natychmiast wydziela precyzyjnie obliczoną dawkę insuliny i glikemia ulega wyrównaniu. Niestety, może zdarzyć się też tak, że pomimo, iż insulina pojawi się w krwiobiegu, poziom glukozy nie obniży się do fizjologicznego poziomu, ponieważ tkanki obwodowe nie będą reagować w prawidłowy sposób na sygnały wysyłane przez insulinę – w takiej sytuacji mówimy o zaburzeniu wrażliwości insulinowej lub insulinooporności.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4538/weglowodany-w-posilku-potreningowym-a-wrazliwosc-insulinowa