SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany w posiłku potreningowym a wrażliwość insulinowa

temat działu:

Ladies SFD

Ilość wyświetleń tematu: 583

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Ze spożywaniem węglowodanów w posiłkach potreningowych wiąże się wiele kontrowersji. Niby okres powysiłkowy to czas, w którym szczególnie dobrze jest umiejscawiać produkty węglowodanowe, a z drugiej strony jednak coraz częściej można natknąć się na rozmaite teorie wskazujące, na potencjalne wady takich rozwiązań. Istnieje m.in. taki pogląd, który mówi, iż spożywanie węglowodanów po wysiłku, obniża wrażliwość insulinową. Warto się zastanowić czy założenie to jest prawdziwe.


Czym jest wrażliwość insulinowa?

Wrażliwość insulinowa to termin, który odnosi się do zdolności reagowania komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych na działanie insuliny - hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Rolą insuliny jest obniżanie podwyższonego poziomu glukozy we krwi do wartości optymalnej, poprzez transportowanie jej do tkanek obwodowych i wątroby. Dodatkowo hormon ten wpływa na transport aminokwasów oraz jonów fosforanowych i potasowych, a także inicjuje procesy syntezy i hamuje procesy kataboliczne.


Insulina i zaburzenia insulinowej wrażliwości

Insulina wywołuje swój fizjologiczny efekt po przyłączeniu do receptorów wyspecjalizowanych w odczytywaniu nadawanych przez nią sygnałów. Kiedy mechanizm działa prawidłowo w sytuacji, w której po zjedzeniu posiłku we krwi pojawia się glukoza, trzustka natychmiast wydziela precyzyjnie obliczoną dawkę insuliny i glikemia ulega wyrównaniu. Niestety, może zdarzyć się też tak, że pomimo, iż insulina pojawi się w krwiobiegu, poziom glukozy nie obniży się do fizjologicznego poziomu, ponieważ tkanki obwodowe nie będą reagować w prawidłowy sposób na sygnały wysyłane przez insulinę – w takiej sytuacji mówimy o zaburzeniu wrażliwości insulinowej lub insulinooporności.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4538/weglowodany-w-posilku-potreningowym-a-wrazliwosc-insulinowa 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

huda - redukcja przed 2 ciążą

Następny temat

MrsBabe zaczyna walkę z otyłością

WHEY premium