SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. I

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1099

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Chociaż cukry rafinowane generalnie cieszą się raczej złą opinią, to ze wszystkich produktów tego typu syrop glukozowo-fruktozowy postrzegany jest dziś jako chyba największe zagrożenie dla zdrowia i sylwetki. Warto się zastanowić, czy jednak owo obiegowe przekonanie jest prawdziwe i czy faktycznie spożywanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym jest większym grzechem, niż konsumowanie produktów słodzonych sacharozą, czyli stołowym cukrem.


Syrop glukozowo-fruktozowy – co to takiego?

Syrop glukozowo–fruktozowy (w skrócie: HFCS, z ang.: High Fructose Corn Syrup) to roztwór fruktozy, glukozy, z niewielkim udziałem wyższych sacharydów, masowo używany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Jego wysoka popularność wynika przede wszystkim z cech takich jak:



znakomite właściwości słodzące,
bardzo dobra rozpuszczalność,
niski koszt produkcji,
łatwość otrzymywania,
możliwość szerokiego i łatwego zastosowania w recepturach artykułów spożywczych.


Jak powstaje HFCS?

Początkowo HFCS pozyskiwany był ze skrobi ziemniaczanej, od pewnego czasu jednak surowcem wykorzystywanym do jego produkcji jest skrobia kukurydziana. Sama produkcja syropu glukozowo-fruktozowego wydawać się może na pierwszy rzut oka dość skomplikowana, jednak z punktu widzenia technologii przemysłowych jest jednak banalnie prosta. Jedyna złożoność procesu produkcyjnego polega na tym, że najpierw następuje hydroliza skrobi do pojedynczych cząsteczek glukozy, a następnie wprowadza się proces izomeryzacji glukozy, w celu otrzymania fruktozy (połączenie fruktozy i glukozy pozwala uzyskać zdecydowanie bardziej pożądany smak i obniżyć ilość surowca - fruktoza jest wyraźnie słodsza od glukozy). I tak oto powstaje roztwór dwóch cukrów prostych, dokładnie tych samych, które tworzą... sacharozę! W tym miejscu dochodzimy do różnic pomiędzy cukrem stołowym a HFCS, o których mówi się wiele, a które zarazem są trochę inne niż sugerują obiegowe źródła.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4546/syrop-glukozowo-fruktozowy-vs-cukier-stolowy--cz--i 
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta masa 65 kg wzrost 170 cm

Następny temat

Jak wygląda ładowanie na ketozie?

WHEY premium